2024. Május 24. péntek

Egy betegség, amit a fogorvos okoz

A fogászati szorongás
1 . oldal
Önteszt -  Hogyan csökkentsük a szorongást?
Az emberek egy jelentős része kifejezetten izgatott, kényelmetlen, szorongó érzéseket él át, ha tudja, hogy fogorvoshoz kell mennie. Másokból a fogorvosi eszközök látványa is hasonló élményeket tud kiváltani. A tudomány nevet is talált a jelenségre: fogászati szorongás.

A fogászati szorongás nem csupán a fogorvos felkeresése előtti napon, vagy már a fogorvosi székben jelenthet problémát. A Dél-Afrikai Fogászati Szövetség (SADA) elnöke, Dr. Leonard Sizani úgy véli, ez a kórkép okozhatja azt is, hogy valaki olyannyira szorong, hogy a napi rutin fogápolási teendőket is elhanyagolja. Ez pedig nagyon nehezen kezelhető, esetleg visszafordíthatatlan elváltozásokhoz is vezethet az adott személy esetében.

Fogászati szorongás

Önteszt

A fogászati szorongás diagnosztizálása nem túl bonyolult művelet. Az alábbi kérdésekre adott válaszok alapján eldönthető, hogy a válaszadó vajon szenved-e ettől szorongástípustól.
• Lemondja a fogászaton megbeszélt vizsgálati időpontot az azt megelőző éjjel érzett izgatottság és nyugtalanság miatt?
• A váróteremben érez-e kellemetlen idegességet a várakozás során?
• Volt-e már korábban kellemetlen élménye a fogorvosnál?
• Kényelmetlenül érzi-e magát, szorong-e a fogorvosi vizsgálószékben?
• A fogorvosi injekció gondolata fizikai rosszulléttel tölti-e el?
• Izgatottságot, szorongást váltanak-e ki a fogorvosi eszközök, műszerek önből?
• Fél-e attól, hogy a fogorvos majd becsmérlően nyilatkozik a fogsoráról, szájának állapotáról?
• Pánikot váltanak-e ki a fogorvos által a szájba helyezett eszközök önnél, illetve úgy érzi-e, hogy nem tud azoktól rendesen lélegezni?
• Úgy gondolja magáról, hogy a fogorvosa nem szimpatikus önnek?

A szakemberek azt javasolják, azok, akik a fenti kérdések közül legalább egyre igennel válaszoltak, próbáljanak lépéseket tenni a szorongás enyhítésére, különben a rendszeres szájhigiénés kontroll hiányában komoly panaszokkal kell szembenézniük, amelyek már teljesen fizikai jellegűek.

Hogyan csökkentsük a szorongást?

Az első, és legfontosabb, hogy olyan fogorvost keressünk,magunknak, aki megfelel az igényeinknek és kellően empatikus. Az is kiemelt fontosságú, hogy a választott orvos megfelelően tájékoztasson a kezelendő problémák természetéről és a választott vagy választható kezelési eljárásokról.

A szakemberek szerint akkor járunk el a legjobban, ha az időpont-egyeztetés előtt egy rövidebb beszélgetést is folytatunk az orvossal. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig a szakrendelésen tárhatjuk fel fogorvosunknak a fogászati kezeléssel kapcsolatos szorongásunk tényét. Amennyiben ezeket a lépéseket megtesszük, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy biztonságban érezzük majd magunkat a fogorvosunk székében.

Ám más tényezők is befolyásolják a fogászati szorongás szintjét. A fehérjékben gazdag ételek, mint például a sajtok fogyasztása egy órával a fogorvos felkeresése előtt kifejezetten javallott, ugyanakkor a koffeinfogyasztás csak erősíti a szorongásos tüneteket, ezért 6 órával a szakrendelő felkeresése előtt nem javasolt kávét inni, vagy más koffein tartalmú italt, élelmiszert fogyasztani.

Ugyanígy a cukros ételek és a szénhidrátok is kerülendők, mivel ezek is növelik az izgalmi szintünket.

Nem elhanyagolható a légzés szerepe sem, a szorongók ugyanis általában visszatartják a lélegzetüket, ami a lehető legrosszabb, hiszen a szorongás csökkenti az oxigénszintünket, és ezzel is emeli a pánikérzetet. A lassú, egyenletes ritmusú légzés viszont kifejezetten nyugtatóan hat idegeinkre is.

A SADA szakemberei szerint a rettegett gyökérkezelés, illetve más, félelmetesen hangzó beavatkozások esetén a legjobb, ha tájékozódunk az eljárások mibenlétéről. A tudományos fejlődés ugyanis egyre kíméletesebbé teszi a korábban valóban fájdalmas beavatkozásokat is, ezért könnyen lehet, hogy a fejünkben élő rémkép már régen elavult, és az oly rettegett kezelés a legkisebb kellemetlenséggel sem jár.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés