2024. Június 13. csütörtök
A vércukor szintjét szabályozó hormon csökkenti elhízottakban a felnőttkori légzési szindróma (ARDS) kockázatát – állítják a Thomas Jefferson Egyetem (Philadelphia, Egyesült Államok) munkatársai.

Statisztikai adatok alapján az intenzív ellátásban részesülők 30-50 százaléka hal meg ARDS miatt – ebben az állapotban a tüdőhólyagokba folyadék kerül, emiatt sérül a gázcsere. Az ARDS kezelésére jelenleg igen limitált lehetőségek állnak rendelkezésre. A betegség mechanizmusa sem teljesen tisztázott, azonban ismert, hogy az elhízás nagymértékben fokozza a kialakulási kockázatot. Most Dr. Ross Summer és munkatársainak állatkísérletes vizsgálatai alapján akár új területek nyílhatnak meg az ARDS kezelésében.

A Scientific Reports június 12-i számában bemutatott vizsgálat az ARDS során fellépő immunológiai folyamatokra koncentrált. Míg az immunrendszer működése a szervezet védekezése szempontjából alapvető, addig az ARDS-ben keltett gyulladás megakadályozza az oxigén- és széndioxidcserét. Elhízott kísérleti egerek tüdőereinek szövettani vizsgálata során a kutatók megállapították, hogy a belfelszín a szokványosnál mintegy 50 százalékkal nagyobb számban tartalmaz adhéziós molekulákat, melyek segítik az egyes vérelemek kitapadását, aktiválódását.

Korábbi vizsgálatok, illetve a mélyebb elemzések alapján a szabályozásban kritikusnak bizonyult az adiponektin nevű hormon szerepe, mely elhízott egereknél jóval alacsonyabb szintet mutatott. Amennyiben az adiponektint pótolták, az egerek kevésbé voltak hajlamosak ARDS kialakulására


Forrás: Medipress
2015. 06. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés