2024. Július 14. vasárnap
A külső magzatfordítás menete -  A külső magzatfordítás feltételei -  A külső magzatfordítás lehetséges szövődményei
A külső magzatfordítás a fekvési rendellenesség megszüntetésére irányuló tevékenység, melynek célja, hogy az édesanya hüvelyi úton tudja megszülni gyermekét, mivel koponyavégű fekvésben történő születés esetén kisebb a születés közben fellépő rendellenességek kockázata.  

Magyarországon és világszerte is nő a császármetszéses szülések gyakorisága. A jelenség egyik oka, hogy farfekvésben elhelyezkedő magzatot kevés kórházban engednek természetes úton megszülni, a legtöbb esetben császármetszéssel segítik őket világra.

A terhesség alatt a magzat gyakran változtatja a helyzetét. Az esetek többségében a magzat az utolsó hetekben – általában a 32. hét környékén – magától megfordul, úgy, hogy a feje a medencebemenet felé néz, mivel így kényelmesebb számára a méhen belüli elhelyezkedés. A baba egészsége és a szülés szempontjából az elülső fejvégű fekvés az ideális pozíció, mert a magzat így tud legkönnyebben és legbiztonságosabban beilleszkedni a szülőcsatornába és megszületni.

Magzatfordítás

Ha a vajúdás kezdetén harántfekvésben (keresztben) van a magzat, akkor császármetszést kell végezni, mert ebben a pozícióban veszélyben van az élete. Farfekvés esetén ez nem ennyire egyértelmű; több tényezőtől is függ, hogy a vajúdás ilyen formában megkísérelhető-e. Haránt-, ferde- és farfekvéses esetekben fontolóra veszik a méhen belüli megfordítás lehetőségét.

A külső magzatfordítás menete

A szülés idejének közeledtekor az orvos fizikális vagy ultrahangvizsgálattal állapítja meg a magzat fekvését. A magzatfordítást hazánkban csak szülész-nőgyógyász szakorvos végezheti, és ez csak olyan kórházban ajánlott, ahol fennállnak a sürgősségi császármetszés feltételei is. A művelet előtt ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik a baba és a méhlepény fekvését, a magzatvíz mennyiségét és a magzati szívhangot. A kismama a méh izmainak ellazítására különböző gyógyszereket kaphat.

A külső magzatfordítás az anya hanyatt fekvő helyzetében történik, két szakorvos jelenlétében, akik puszta kézzel, a megfelelő fogások alkalmazásával próbálják meg gyengéden, a hason át, kívülről fordulásra késztetni a magzatot. Ez a külső magzatterelés enyhe fájdalomérzetet okozhat a hasban. Az eljárás befejeztével ismételten ellenőrzik a magzat szívhangját.

Ha a művelet az első alkalommal sikertelen, dönthetnek egy újbóli megfordítási kísérlet mellett. Első terhességek esetén a sikeres magzatfordítás aránya alacsonyabb, második terhességnél viszont több mint 50 százalékban eredményes.

A külső magzatfordítás feltételei

A művelet általában elvégezhető, de veszélyekkel járhat, ezért alkalmazásának vannak feltételei. A módszer alkalmazható, ha:

• a kismama betöltötte a terheség 37. hetét,

• a terhesség szövődménymentes,

• a magzatburok ép és normál mennyiségű magzatvizet tartalmaz.

A magzatfordítás megkísérlése az alábbi esetekben nem ajánlott:

• ha császármetszésre van szükség,

• ha a kismamának hüvelyi vérzése volt a közelmúltban,

• ha a magzat pulzusszáma nem megfelelő,

• ha a terhesség alatt szövődmények léptek fel,

• ha ikrek születnek,

• ha a magzat méretei nem teszik lehetővé,

• ha a kismama méhe szokatlan alakú,

• ha a méhlepény érinti vagy fedi a méhszájat (placenta praevia),

• ha a kismamánál egészségügyi problémák állnak fenn (magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly),

• ha a magzat fejlődése nem kielégítő,

• ha kevesebb a magzatvíz mennyisége.

A magzatfordítás általában akkor is elvégezhető, ha az édesanyának korábban már volt császármetszése. A döntést a szülészorvosnak kell meghoznia, az egyéb szempontok figyelembevételével.

A külső magzatfordítás lehetséges szövődményei

A sikeres magzatfordítás után kevés az esélye, hogy a magzat újból farfekvésbe forduljon. A magzatfordítás okozta szövődmények ritkák. A művelet egyik fő kockázata, hogy a magzat megfordulásakor a köldökzsinór megfeszül – ennek veszélyét az orvosnak kell felmérnie az előzetes vizsgálati eredmények alapján.

A magzatfordítás további, ritkán előforduló veszélyei:

• burokrepedés,

• koraszülés,

• méhlepényleválás.


Forrás: egeszsegvonal
2023. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés