2021. Augusztus 01. vasárnap
Norvég kutatók úgy vélik, hogy a krónikus fájdalom szindrómát (CFS) az immunrendszer hibája okozhatja, a tüneteket pedig egyes pácienseknél enyhítheti egy, a saját test ellen forduló, az immunrendszer működését gátló rákellenes szer.

A BBC hírportáljának tudósítása szerint a norvég orvosok egy fehérvérűségben és krónikus fájdalomban szenvedő nő kezelése során 2004-ben véletlenszerűen találkoztak azzal az eredménnyel, hogy a páciens fáradtsági tünetei hónapokra elmúltak.

krónikus fáradtság szindróma, immunrendszer

A CFS az immunrendszert gyengíti meg, és munkaképtelenné tévő fáradtságot okoz. A szindróma áldozatai emlékezetkiesésről, összpontosítási problémákról, ízületi és izomfájdalmakról, fejfájásról, érzékeny nyirokcsomókról és torokfájásról számolnak be. Az állapotra jelenleg nincs hatékony gyógymód.

A most közzétett tanulmányhoz harminc CFS-ben szenvedő páciensnél tesztelték a rákszerrel való kezelést a bergeni Haukeland Egyetemi Kórház munkatársai. A csoport egyik fele két adag rituximab elnevezésű, B-sejteket gátló biológiai rákterápiás szert kapott, míg a másik fele csupán placebót. A valódi szerrel kezelt betegek fáradtságszintje 67 százalékkal javult a méréséhez használt pontrendszer szerint, miközben a placebót kapott pácienseknél 13 százalékos javulást tapasztaltak.

Az eredmény arra utal, hogy a krónikus fáradtság szindróma kialakulásának hátterében az immunrendszer hibás működése állhat. A részletek megismerése érdekében a norvég kutatócsoport további vizsgálatokat tervez.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés