2024. Február 26. hétfő
A koszorúérfal repedése a korábban véltnél gyakrabban fordul elő, leginkább fiatal nők esetében, és sokszor szülés után – mutatták ki kanadai kutatók egy tanulmányban.

A szívet ellátó koszorúerek falát három összetapadó réteg alkotja. Előfordul, hogy a három falból valamelyik – legtöbbször a középső – elszakad és a nyíláson vér tódul a rétegek közé. Az ércsövet a fal megvastagodása hirtelen beszűkíti, ami hasonló jelenség, mint az érelmeszesedés miatt bekövetkező koszorúér-szűkület, ami az ér elzáródása esetén szívinfarktushoz vezethet.

koszorúér, repedés

Jacqueline Saw és munkatársai véletlenül gyors egymásutánban több ilyen esetet láttak, és a legkorszerűbb módszerekkel igyekeztek minden betegnél bizonyítani az elváltozást. A koszorúér-repedés tíz esetből nyolcban 30-50 éves, fiatal nőknél fordul elő és különös módon gyakran gyermekszülés után.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az infarktusra emlékeztető tünetek miatt a szívgyógyászok ilyenkor elvégzik a szívkatéteres vizsgálatot, de az eltérések szerények, és nem vetik be a még újabb diagnosztikai módszereket.

A diagnózis általában jól felismerhető az érbe vezetett katéteren keresztül alkalmazott ultrahang, vagy a még korszerűbb, bár csak kevés helyen elérhető, optikai koherens tomográfia (OCT) használatával, amely lézer segítségével igazolhatja, hogy a vér áramlásának akadálya nem meszes érszűkület, hanem az érfal rétegei közé behatoló vér.

A terhességgel kapcsolatos megfigyelések hormonális összefüggésre utalnak, máskor pedig erős fizikai terhelés előzte meg a koszorúér szakadását. A kanadai munkacsoport arra hívja fel a szakorvosok figyelmét, hogy a fiatal, korábban panaszmentes nők hirtelen megjelenő, szívinfarktusnak megfelelő rosszulléte esetén mielőbb erre a kórképre kell gondolni, hiszen esetleg azonnali koszorúér-áthidaló műtét végzése is szükségessé válhat.

A cikket a Circulation: Cardiovascular Interventions folyóirat közölte.


Forrás: MTI
2012. 03. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés