2021. Május 07. péntek
Gyümölcsök-zöldségek előkészítése, főzése -  Tejtermékek -  Húsfélék, tojás elkészítése -  Ha csomós lett, elsóztuk, odaégett... -  További trükkök
Nagyanyáink konyhai bölcsességei örökérvényűek, érdemes őket megjegyezni, így megkönnyíthetjük a főzést, és még ízletesebb ételeket varázsolhatunk az asztalra.
konyhai tippek

Gyümölcsök-zöldségek előkészítése, főzése

A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük.

A gombát ne áztassuk be a tisztítás során, mert értékes íz- és tápanyagai kioldódnak. Használjunk inkább folyóvizet és dörzsöljük le a szennyeződéseket.

Nem barnulnak be a fehér húsú zöldségek (karfiol, zeller stb.) és gyümölcsök (alma, körte), ha rögtön a feldarabolás után kevés citromlével megpermetezzük őket.

Ha felhasználás előtt langyos vízben megmerítjük a salátaféléket és más leveles zöldségeket, előbújnak az addig rejtőzködő kukacok és bogarak. Ezután a zöldséget átmoshatjuk hideg vízben is.

A paradicsom bőre könnyen lehúzható lesz, ha egy röpke pillanatra forró vízbe merítjük.

Főzzük a karfiolt fedő nélkül, és a puffasztó gázok elillannak.

Ha a zöldpaprikánk nagyon erős (és ezt nem szeretjük) dobjuk lobogó forró vízbe. 1 perc alatt az ereje zöme elillan.

Csípős zöldpaprikát ettünk? A hideg víz nem oltja a szánkban égő tüzet? Próbáljuk ki a tejet, az majd segít!

Könnyen meghámozhatjuk a héjában főtt burgonyát, ha főzés után egy fél percre hideg vízbe tesszük.

Ha hámozott burgonyát főzünk, azt mindig forrásban lévő, előzőleg megsózott vízbe tegyük, ugyanis a burgonya később már nem (vagy nem jól) sózható. Ha a krumpli öreg, tegyünk a főzővízbe egy kis borecetet, ettől sokkal jobb ízű lesz és kevésbé is fő szét.

Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek.

A babot és a sárgaborsót is érdemes főzés előtt beáztatni, ugyanis ezzel csökkenthetjük a főzési időt. A lencsét (?) ellenben csak akkor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. Az áztatást 6-10 órával a főzés előtt kezdjük. Nem kell nagyon sok víz, elég, ha épp fedi a szemeket. A fel nem szívott vizet ne használjuk fel a főzéshez, öntsük ki.

A káposzta főzésekor keletkező kellemetlen szagot enyhíthetjük azzal, ha a főzővízbe néhány zellerlevelet is teszünk. Hasonlóképpen csökkenthető a konyhaszag azzal is, ha a zöldségek főzésénél kevés szódabikarbónát teszünk a vízbe. Ezzel a zöldségek is könnyebbek, finomabbak és vitaminban gazdagabbak maradnak.

Néhány csepp citromlé miatt kár lenne felvágni a citromot. Szúrjunk bele egy vastagabb tűt és a lyukon nyomjuk ki belőle a szükséges mennyiséget. Így még jó néhány napig eláll a gyümölcs.

Tejtermékek

A házi aludttej finomabb és krémesebb lesz, ha literenként egy evőkanál tejfölt keverünk a tejbe.

A megkeményedett sajtot áztassuk tejbe, így másnapra újra fogyasztható lesz.

A lágy sajtokat fagyasszuk le ha reszelni akarjuk őket, így nem kenődnek szét a sajtreszelőn.

Ha a tejszínhabot felforralt majd lehűtött tejszínből készítjük el, sokkal tartósabb lesz. Igaz, így a felverés is valamivel tovább tart.

A cukor nélkül felvert tejszínhab tartósabb, tovább marad kemény, mint a cukrozott.

Húsfélék, tojás elkészítése

A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül.

A szárnyasokat soha ne vizesen tegyük a sütőbe, ugyanis a párolgó vízgőzök nem tesznek jót a hús ízének. Ha mégis indokolt az alapos mosdatás, inkább töröljük szárazra a húst és várjuk meg míg megszikkad.

Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik belőle a nedvesség és kiszárad.

Ha rántott (bundázott) húst készítünk, mindig itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt panírozzuk őket, e nélkül ui. a forró zsiradékba merítve a panír le fog válni.

Ha a pörkölthúsunk zsírosabb a szokásosnál, teljesen felesleges további zsiradékot tenni alá. Egyszerűen tegyük mellé a hagymát és 1-2 evőkanál vizet. A hagyma a húson található zsiradéktól is megpirul.

A májat (bármilyen májat) felhasználás előtt áztassuk tejbe vagy vízbe, így főzés közben nem keményedik meg.

A májat elkészítés közben ne, csak készen, a tányéron sózzuk!

Könnyen lehúzható a szárazkolbász bőre, ha előtte vízbe mártjuk.

A tojásfőzésnél a főzővízbe tegyünk sót, így elkerülhetjük azt, hogy a tojás héja megrepedjen.

Ha túl hideg a főzővízbe tett tojás, akkor a héja könnyen megreped. Főzés előtt vegyük ki a hűtőből és várjunk, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés