2024. Június 17. hétfő
Évekkel korábban kiderült, hogy a koleszterinszint télen jelentősen magasabb, mint a nyári időszakban, de most azt is kimutatták, hogy ez a gyógyszeres kezelésben részesülőknél is kimutatható. A szakembereket is meglepő eredményt az American Journal of Cardiology szakfolyóirat közölte.

Amerikai kutatók félezer önként jelentkező felnőtt koleszterinszintjét vizsgálták. Kiderült, hogy ebben a fontos biológiai tulajdonságunkban évszaktól függően is jelentős különbség van. A munkacsoport azt találta, hogy a koleszterinszint télen a legmagasabb és nyáron a legalacsonyabb.

koleszterinszint

A nők koleszterinszintje januárban tetőzött, a férfiaké már decemberben. Ennél fontosabb volt az a felismerés, hogy téli időszakban 22 százalékkal több vizsgált személynek volt kórosan magas a koleszterinje, mint a nyári hónapokban. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a télen végzett mérés kóros értékeket eredményez, míg ha a vizsgált személyt nyáron szúrták volna meg, a meghatározás normál koleszterinszintet mutatott volna.

Egy nagy vizsgálat adatainak elemzése most azt a meglepő tényt igazolta, hogy az évszaki különbség a gyógyszeres kezelés mellett is megmarad. Stephen D. Wiviott és munkatársai kétféle: egy erősebb és egy mérsékelt hatású koleszterincsökkentő gyógyszer esetében is azt találták, hogy bármelyik gyógyszert is szedték a betegek, ugyanazon gyógyszeradagnál nyáron a koleszterinszint jobban csökkent, mint a téli hónapokban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy mind a betegnek, mind kezelőorvosának fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a törvényszerűséggel.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés