2024. Július 25. csütörtök
Egy nagy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy a népszerű köhögés elleni orvosságokban lévő egyik összetevő segíthet a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

A 2-es típusú diabétesz általában felnőtt korban alakul ki, és jellegzetessége az, hogy a hasnyálmirigy kevesebbet termel a vércukorszintet szabályozó inzulin hormonból. A diabétesz pontos kóroka ismeretlen, és egyelőre nincs ellene orvosság. A betegeknek jellemzően módosítaniuk kell az étrendjüket, és gyógyszerrel vagy inzulinnal kell fenntartaniuk állapotukat. A kutatók most arról számoltak be, hogy megvizsgálták a dextromethorphant, a számos köhögés elleni gyógyszerben lévő hatóanyagot, amelyről a korábbi kutatások azt mutatták, hogy elfogyasztása után feldolgozásából a dextrorphan nevű melléktermék jön létre, amely elnyomja bizonyos agyi receptorok aktivitását, ami elfojtja a köhögési ingert. A korábbi eredményekből az is kiderült, hogy a hasnyálmirigy receptorsejtjeire is hatást gyakorol, ezt a hatást azonban eddig nem ismerték a kutatók. A szakértők azt feltételezték, hogy a hatóanyag rontja az inzulintermelést, de ehelyett kiderült, hogy hatására a receptorsejtek a hasnyálmirigy egészét több inzulin termelésre késztetik.

A kutatók az összetevő hatását először egér és emberi hasnyálmirigy szöveteken tesztelték, majd mivel a gyógyszer már hivatalosan engedélyezett szer, azonnal el tudtak indítani egy klinikai kísérletet, hogy megvizsgálják a hatását a diabéteszes betegekre. Húsz férfibeteget vontak be az egy dózissal végzett klinikai vizsgálatba, és arról számoltak be, hogy az alanyokban javult a szérum inzulin koncentráció és a glükóz tolerancia.


Forrás: Medipress
2015. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés