2024. Július 14. vasárnap
Testi-lelki változások -  Nézze a dolgok jó oldalát!
Tizen- és huszonévesen sokan úgy vélik, hogy a szerelem és a szexualitás, annak minden testi-lelki örömével együtt csak a fiatalok kiváltsága. Elképednek, amikor megtudják, hogy szüleik, sőt, urambocsá', a nagyszüleik is szívesen összebújnak még egy-egy élvezetes ölelésre. Ötvenen túl majd ők is belátják: a legtermészetesebb emberi igény, a harmonikus, kiegyensúlyozott időskor egyik alapja éppen a lehető legtovább megélt, fenntartott bensőséges párkapcsolat.

A legtöbb nő, amikor eléri a menopauza idejét, teli van szorongásokkal, vajon hogyan lesz tovább, a klimax testi változásai után mennyire lesz fenntartható a szexuális élete. Tény, hogy ilyenkor, az ötvenes éveikben járva már kevesen tartoznak a „bombázók” közé. A tükör kíméletlenül mutatja, hogy megérkeztek az ősz hajszálak és az arc finom ráncai, bizony a derék karcsúsága, hajlékonysága is már a múlté, az annak idején megcsodált lábaikat esetleg már a visszerek hálózzák be. Az is igaz, hogy férfitársaink felett sem múlnak el nyomtalanul az évek: itt-ott némi úszógumi vagy éppen tekintély rakódott le, a hajdan deltás vállak is már csak a fényképeken csodálhatóak meg, és többnyire már csak a szerető szem látja őket Richard Gere-hez hasonlatosnak. (Ha sokan vitatják is a férfiklimax létét, azért nekik is megvan a maguk baja, ami miatt jóval több megértésre van szükségük.) Az érett kor új élethelyzeteket, új szerepeket is hozott magával, sok minden átértékelődik ekkorra, többnyire a szenvedély, a testi vágy sem lobog olyan nagy lángon, mint korábban. Sokan úgy gondolják, ilyenkor már magától értetődően „vége a dalnak”, innentől kezdve legfeljebb a nagyszülői örömök maradnak. Ez azonban nem így van: a szerelem, a párkapcsolat és a szexualitás minden életszakaszban jelen lehet, sőt, éppen az egészség és az életerő megőrzésének egyik fontos összetevője lehet.

Testi-lelki változások

Valóban, az élettani változások hatásával számolni kell. A fogamzóképes kor végén a hormontermelés csökkenése hatással van a női nemi szervekre: a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik, szárazabbá válik, vérellátása és nyákelválasztása, nedvesedése csökken, veszít a rugalmasságából, ezért az aktus fájdalmassá válhat. A hüvelyizomzat és általában a medencefenék záróizmai renyhébbek lesznek, ami miatt vizeletinkontinencia alakulhat ki és gyakoribbak lesznek a húgyúti kellemetlenségek, fertőzések is. Sokan a szexuális késztetés, a libidó illetve az orgazmuskészség csökkenéséről számolnak be. A menopauza egyéb tünetei is befolyásolhatják az érintett életkedvét, ronthatják szexuális aktivitását: sokaknál hőhullámok, alvászavarok jelentkeznek, nem ritka az ingerlékenység, a hangulati hullámzás, a fáradékonyság, csökken a stressztűrés. Szerencsére azonban a nők többségénél ezek a tünetek enyhék, illetve megfelelő hozzáállással, kis segítséggel jól uralhatók. A testi változások ugyanis az okok ismeretében ellensúlyozhatók: a hüvelyszárazságot például síkosító krémek segítségével lehet megszüntetni, a hüvelyi és alhasi izmok általános állapotát pedig remekül erősíti a rendszeresen végzett intimtorna. A legtöbb felsorolt, korral járó kellemetlen tünetet enyhíti maga a szex is: élénkíti a vérkeringést, erősíti az izomzatot, jó hatással van az immunvédelemre, életkedvet, energiát kölcsönöz, csökkenti az alvászavarokat, feldobja a hangulatot – már csak ezért is kár lenne lemondani róla.

Nézze a dolgok jó oldalát!

Egy felmérés tanúsága szerint a középkorú nők ­- és velük együtt párjaik ­- többsége a „második félidőben” is elégedett szexuális életével, párkapcsolatával. Ők azok, akik az élet minden szakaszában meglátják és tudatosan megélik a jót, az örömet. Az érettebb kor ugyanis sok előnnyel is járhat: jó esetben tapasztaltabbá, bölcsebbé, önzetlenebbé tehet az élet minden területén, így a szexben is. Ötvenen túl már mindkét fél ismeri a saját és a párja testét, tudja, mire vágyik és mi szerez neki örömet. Nem siet: lehet, hogy ritkábban kívánja a szerelmes együttlétet, de amikor sor kerül rá, nem a teljesítményre, az azonnali kielégülésre hajt, hanem gyöngédséggel, tapintattal figyel a társára is. A hosszabb bevezetés, a kedveskedő játék, az összetartozás, a bizalom érzése különlegessé teheti ezeket az alkalmakat. Sok nő hatalmas lelki tehertől szabadul meg a menopauza beköszöntével, mivel már nem kell félnie a nem kívánt terhességtől, így oldottabban élvezheti a szex örömeit. A dolgok érett fejjel átértékelődhetnek, megváltozhat a fontossági sorrend. Nem ritka az sem, hogy ebbe a korba érve olyan férfiak, nők is újra felfedezik a stabil párkapcsolat előnyeit, akik addig váltogatták kapcsolataikat: és ezentúl „vállvetve”, egymást szeretettel, elnézéssel, humorral is segítve együtt tartalmasabbá tudják tenni az elkövetkezendő éveket, évtizedeket.


Szerző: K. É.

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés