2024. Július 14. vasárnap
A változókorba lépő nőknél a hormonváltozások miatt nagyobb az alvászavarok jelentkezésének esélye a hónap bizonyos napjain – derül ki egy friss kutatásból.

A szakértők 20 olyan hölgyet vettek górcső alá, akik a menopauza legkorábbi szakaszában, tehát a perimenopauzában jártak. Közülük 11-nél jelentkezett hetente legalább három alkalommal alvászavar minimum egy hónapon keresztül. Az eredmények alapján gyakoribb volt a probléma a menstruációt megelőző napokban – olvasható a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakfolyóirat június 16-i számában.

A vérzést megelőző napokon magasabb volt az érintettek progeszteronszintje – tették hozzá a szakemberek. „Az elektromos agyi aktivitás mérése kimutatta, hogy a progeszteron nevű hormon befolyásolja az alvást, még a kései termékeny életszakaszban is” – magyarázta Fiona Baker, a kaliforniai Egészségtudományi Intézet és a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetem munkatársa a sajtóközleményben. „A menstruációs ciklus miatti hormonváltozások egyetlen puzzle-darabként jelentenek a középkorú nők alvásminőségének összképében. Ez a kutatás segít átlátni az alvászavarok mögött meghúzódó folyamatokat, illetve hozzájárul a hatékonyabb tünetkezelési stratégiák kifejlesztéséhez” – összegezte Baker.


Forrás: Medipress
2015. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés