2024. Június 15. szombat

A kispénisz-komplexus

A boldogság nem 2 centin múlik!
1 . oldal
Kicsi, nagy, átlagos? -  Gátlások hálójában -  Megtévesztett férfiak

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Már az ókori görög filozófusok is megállapították, hogy a legtöbb ember nem attól szenved, hogy milyen a világ, hanem attól, amilyennek azt látja. Így van ez a szexualitás terén is. A szexuális problémák oka is nagyon gyakran tudatlanság, alaptalan hiedelmek és téves meggyőződések. Meglepően sok férfi életét keseríti meg a „kispénisz-komplexus”. Lássuk, mi az igazság!


Sokan azt hiszik, hogy ők vagy a partnerük nem felel meg a feltételezett szabályoknak, átlagoknak. Kisebb-nagyobb kétségei a testével, szexualitásával kapcsolatban természetesen mindenkinek vannak. Ezek jó esetben pozitív hatásúak is lehetnek, motiválják az illetőt a „karbantartásra”, esetleg ésszerű változtatásokra. Az egészséges kétségek szintjét meghaladó tévhitek azonban komoly kisebbségi érzéseket, szorongásokat, súlyos önbizalomhiányt, illetve a partnerrel szembeni elégedetlenségeket, vádaskodásokat, érzelmi, partnerkapcsolati zavarokat okozhatnak. Ezeket szokás a szakirodalomban szexuális mítoszoknak nevezni.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kicsi, nagy, átlagos?

A férfiak körében talán a leggyakoribb és a legalaptalanabb szexuális mítosz az, hogy a nő kielégülésének minősége egyenesen arányos a hímvessző méretével. A hímvessző mérete nagyszámú férfin végzett vizsgálatok eredményei szerint széles határok között változik. A kutatások azt is igazolták, hogy a petyhüdten kisebb pénisz általában nagyobb méretnövekedést mutat erekcióban annál, amelyik már petyhüdten is hosszabb.

A pénisz mérete csak akkor okoz szexuális problémát, ha ernyedt állapotban 3-4(!) cm alatt van. Ezt nevezzük mikropénisznek, amely nagyon ritka.

Valójában azoknak a férfiaknak, akik rövidnek érzik a péniszüket, több mint 90%-ban normál méretű péniszük van. Ezeknek a férfiaknak a nagy része azt gondolja, hogy az átlagos pénisz lankadt állapotban 15-17 cm körül van. A korrekt felmérések alapján a valóság ennek kb. a fele(!). Különösen a kissé túlsúlyosak kedvéért le kell szögezni, hogy ráadásul nem a hasfaltól, hanem a szeméremcsonttól mérve!

Egyébként semmi szükség sincs ennél hosszabbra, hiszen a hüvely átlagos hossza is kb. ennyi. A nők kielégülésében egyébként is nagyobb szerepe van a hüvelybemenet körüli részeknek, amelyek izgatásához kis méretű hímvessző is tökéletesen elegendő. Az átlagos méretű hímvesző tehát már anatómiailag tökéletesen elégséges a nők kielégítéséhez, ráadásul a nő kielégülése korántsem vezethető vissza a pusztán a méretekre.

Ezzel szemben a praxisban egyre gyakrabban látunk olyan, egyébként egészséges fiatalembereket, akik erősen szoronganak attól, hogy túl kicsi és/vagy túl vékony a nemi szervük. Az esetek egy részében a szorongások oka a tudatlanság, illetve a nem kellő kritikával kezelt, a médiából áradó téves információk. Azoknál gyakoribb ez a probléma, akik eleve önértékelési problémákkal, önbizalomhiánnyal küzdenek. A pornófilmeket látva könnyen elbizonytalanodhatnak a fiatalok, erre erősítenek rá manipulatív eszközeikkel a pénisznövelő iparágak.

Gátlások hálójában

A szorongások nem ritkán súlyosak, szinte téveszmeszerűen rögzült félelmekkel, testképzavarnak minősíthető kispénisz-komplexussal. Sokszor a téves elképzelések átszövik az egész életet. Az érintett nem vesz föl szűkebb nadrágot, nem vetkőzik le idegenek, de sokszor senki előtt sem. Nem megy strandra, az átöltözés kerülése miatt probléma a sportolás, akár még az iskolai testnevelésóra is stb. Ezek az elkerülő viselkedések előbb-utóbb feltűnnek a társaknak, és az érintett a fiatalok között szokásos, sokszor meglehetősen durva ugratások állandó célpontjává válhat. Ezeknek a fiúknak, férfiaknak az önbizalma általában is alacsony, már emiatt is könnyen a célkeresztbe kerülnek. Az ugratások, a csoport perifériájára kerülés pedig tovább rontja az önbizalmat, ördögi kör alakul ki.

Az „enyhébb” csoportban nagyon gyakran – a súlyosabb esetekben szinte mindig – az érintett elkerüli a szexet. Van, hogy ismerkedni, kapcsolatot kezdeni sem mer, máskor a testi kapcsolat, a petting bizonyos fokán hőköl vissza a partner legnagyobb meglepetésére. Az „enyhébb” esetek időnként megpróbálkoznak az aktussal, de ez általában kudarcba fullad, mert a hímvesszőjük mérete miatti szorongás merevedési problémát és/vagy korai magömlést okoz. Ezek a kudarcok „igazolják” a szorongásaikat, lám, valóban képtelen vagyok normális szexre.

Megtévesztett férfiak

A kispénisz-komplexus gyakorisága és a kuncsaftok elszántsága miatt érdemes üzleti vállalkozást alapítani. Ezek különféle pótlásokat, hímvesszőnövelő eszközöket, más csodaszereket, különféle „nyújtógyakorlatokat” igyekeznek rásózni a megtévesztett férfiakra. Az „enyhébb” esetekben ezek használhatnak is, természetesen nem a péniszt növesztik, hanem a érintettek önbizalmát. A súlyosabb estekben ezek maximum átmenetileg használnak. Rájuk vadásznak a péniszprotézisek gyártói és pénisznagyobbító műtétekkel a „plasztikai sebészek”. Sajnos jó pénzért ezeket a korántsem veszélytelen műtéteket teljesen normális péniszméretű férfiakon is elvégzik, holott szakmailag és etikailag ezeknek csak valódi mikropénisz esetén lenne helye.

Enyhébb esetekben felvilágosítással, némi lélektani támogatással általában oldható a szorongás. A pácienst felvilágosítjuk a fent említett vizsgálatok eredményeiről, igyekszünk korrigálni a méretek szexuális jelentőségével kapcsolatos téves elképzeléseket. Szóba jönnek a merevedést elősegítő gyógyszerek is, ezek részben önbizalmat adnak, részben kivédik a szorongás miatt valóban jelentkező merevedési problémákat.

Súlyosabb esetekben mindez általában kevés, mert a többi testképzavarhoz hasonlóan a kispénisz-komplexus is ellenáll a racionális érvelésnek. A páciensek válasza az érvelésre az, hogy talán elég hosszú, de nem elég vastag, talán elég hosszú és vastag, de a testmagasságomhoz képest mégis kicsi vagy így-úgy áll, görbül, hogy végeredményben mégis alkalmatlan a szexre stb., stb. Számtalan, néha teljesen irracionális ellenérvet találnak. Ezekben az esetekben a megoldás a mögöttes problémák feltárása és kezelése.

A kispénisz-komplexusban leggyakrabban általános önértékelési problémák, önbizalomhiány, esetleg identitászavarok sűrűsödnek össze, ezeket kell feloldani. Sajnos, a páciensek egyre nehezebben elérhetők ehhez az időt, saját erőfeszítéseket igénylő munkához, ehelyett végigjárják a „pénisznövelő ipar” különféle állomásait. Az esetek nagy részében ez végső soron nem segít, előbb-utóbb kiderül, hogy a boldogság mégsem azon a két centin múlik.


Szerző: Dr. Vizi János
szexológus, pszichiáter

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés