2021. Május 13. csütörtök
Hosszú távon egészségkárosodással, például vizelettartási nehézségekkel kell számolniuk azoknak, akik partidrogként használják a ketamint, az eredetileg az állatgyógyászatban alkalmazott érzéstelenítő- és altatószert – közölték hongkongi kutatók.

Hongkongban körülbelül egy évtizede bukkant fel partidrogként a ketamin, hosszabb távú hatásaival mostanában találkoznak az orvosok. „Előfordul, hogy 15 percenként ürítenie kell hólyagját a fiatalnak, egy autóbuszutat sem tehet meg a városban anélkül, hogy vécére ne kelljen mennie” – ecsetelte a problémát Ben Csöung pszichiáter.

ketamin, inkontinencia

A szegények kokainjának is nevezett ketaminport szippantó fiatalok vesefunkciói romlanak, epevezeték-gyulladást kaphatnak és májkárosodás is fenyegeti őket. Egy nemrégiben zárult tanulmányban hongkongi ketaminhasználók egészségi állapotát mérték fel: 60 százalékuk depresszióban szenvedett, 31 százalékuk koncentrációs zavarra panaszkodott, 23 százalékuknak pedig a memóriájával volt gond.

A ketamint sokszor folyékony állapotban szállítják Kínából Hongkongba, ahol a dílerek szippantható port állítanak elő belőle.

Magyarországon a ketamin kábítószernek minősülő anyag, birtoklását és fogyasztását is törvény bünteti. A szer neve egy keceli diszkóban, tavaly augusztusban történt baleset miatt is felmerült, amikor öt eszméletét vesztett fiatalhoz riasztották a mentőket.


Forrás: MTI
2009. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés