2024. Április 15. hétfő
A növényekben és zöldségekben található egyes természetes anyagok segítségével a kemoterápiás szerek hatékonyabban kifejthetik hatásukat – állapították meg kutatók.

Az Oregoni Állami Egyetem tudósainak vizsgálata szerint a növények fotoszintéziséhez nélkülözhetetlen klorofill vízoldékony származéka, a klorofillin tízszer hatékonyabban pusztítja el a vastagbélrák sejtjeit, mint az egyik kemoterápiás szer, a hidroxiurea. Mindkét anyag ugyanarra a sejtosztódási fázisra hat, csak más módon. A kutatók szerint a klorofillin klinikai vizsgálatok során is beválhat, mind önmagában, mind a kemoterápiás szerekkel együtt adva.

Egy másik vizsgálat szerint a fokhagymában és a paradióban található természetes szelént a prosztata- és vastagbélrák sejtjei ún. HDAC-inhibitorokká alakítják, így a kikapcsolt daganatelnyomó gének aktiválódásával létrejön a sejthalál.

„A legtöbb kemoterápiás szer specifikusan a daganatos sejteket támadja meg és azok növekedését gátolja vagy lassítja – magyarázta Rod Dashwood, az Egyetem Linus Pauling Intézetének professzora. Egyre több ilyen természetes anyagot, köztük étrendi összetevőt azonosítunk, a jövőben a kétféle megközelítés együttesen segíthet a kemoterápia hatékonyabbá tételében.”


Forrás: Medipress
2009. 09. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés