2024. Július 13. szombat
Magyarországon is egyre népszerűbbek a kávéházakban a különféle ízesítéssel ellátott kávécsodák, amik sokkal inkább számítanak desszertnek, mint kávénak, mégpedig kalóriatartalmuk miatt.

A város kávézóláncainak kínálatát elemezték New York egészségügyi hivatalnokai: arra voltak kíváncsiak, hány kalóriát jelent napi koffeinadagunk beszerzése. Kiderült, hogy egy átlagos kávéval 63 kalóriát viszünk be, ám aki teljesen üresen kedveli a fekete nedűt, az csupán 10 kalóriát vesz magához.

kávé, kalória

A mostanában egyre divatosabb kevert, ízesített kávécsodák azonban 239 kalóriát jelentenek átlagosan, sőt az egyik lánc nagy adag kevert kávéjának elszopogatása 860 kalória bevitelével fenyegeti a betérőt. A fagylaltot, jeget, cukros tejszínt, mézet és más finomságokat tartalmazó kávék közelebb vannak a desszert, mint a klasszikus kávé fogalmához. A piackutatások szerint az amerikai felnőttek mintegy 20 százaléka legalább egy kevert kávéval feldobja magát naponta.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az átlagos, 2000 kalóriás étrendnek igen jelentős hányadát magához veszi az, aki ezeket a kávékülönlegességeket kedveli.

A felméréshez a mintavételt a város 115 kávézó- és éttermi láncánál ejtették meg, összesen 3000 próbavásárlás formájában. Az eredményt a Preventing Chronic Disease című online folyóiratban tettek közzé.


2009. 09. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés