2022. Október 02. vasárnap

Mutasd a baba fejét, megmondom, okos lesz-e!

intelligencia, IQ, fejkörfogat
1 . oldal
Érdekes kutatási eredményt tett közzé a brit Southamptoni Egyetem egyik kutatócsoportja. Megfigyeléseik szerint egy gyermek annál intelligensebb lesz, minél nagyobb a feje kisgyermekkorban.

A kutatócsoport 633, időben született csecsemő fejkörfogatát vizsgálta meg 1, 4 és 8 éves korukban, és meghatározták az intelligenciahányadosukat is.

kisbaba, IQ, intelligencia, fej

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak magasabb az IQ-ja, akiknek nagyobb volt a feje egyéves korában, az viszont nem játszott szerepet, ha a fej mérete később (pl. két éves korban) nőtt meg. „Úgy tűnik, hogy az agy későbbi térfogat-növekedése nem kompenzálja a korábban elmaradt növekedést” – írják a kutatók tudományos eredményeiket közlő publikációjukban.

Mivel a legtöbb szakember szerint a szülőknek komoly szerepe van a gyermek intelligencia terén felmutatott fejlődésében, ezért a vizsgálat több, a szülőkkel kapcsolatos tényezőre is kitért (pl. meddig szoptatott az anya, milyen a szülők iskolai végzettsége). Nem meglepő módon a három hónapnál tovább kizárólag anyatejjel táplált, illetve a felsőfokú végzettségű szülőkkel rendelkező gyermekek intelligensebbek voltak társaiknál. Az egyéves kori fejkörfogatra vonatkozó összefüggés azonban akkor is fennállt, ha mindezt egyszerre vették figyelembe.

„Kutatásaink további információval támasztják alá azt a vélekedést, hogy az első életév meghatározó jelentőségű a későbbi intelligencia szempontjából” – foglalták össze eredményeiket a kutatók.


Forrás: Medipress
2008. 08. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés