2021. Október 25. hétfő
Amikor egy tizenegy éves San Diegó-i fiú csúnya bőrallergia tüneteit mutatta, az orvosok a család iPad-jében lévő nikkelre vezették vissza állapotát.

Az orvosok gyors és egyszerű megoldást javasoltak: az iPad fémfelületeit méretre gyártott tokkal fedték be. A Pediatrics c. folyóiratban még július 14-n bemutatott esettanulmányban Dr. Sharon Jacob és Dr. Shehla Admani, a Kalifornia Egyetem San Diegó-i fakultásának bőrgyógyászai azt írják, hogy az incidens annak jelentőségére világított rá, hogy a fémes kinézetű elektronikus eszközök a nikkelbehatás és a nikkelallergia potenciális forrásai lehetnek. Az orvosok elmondták, hogy az allergiás kontakt dermatitisz néven ismert bőrkiütések egyre nagyobb gyakorisággal jelentkeznek a gyermekek körében, és az állapot egyik fő oka a nikkel behatása. „Gyermekek esetében a nikkelbehatás leggyakoribb forrásai közé tartoznak a ruhakapcsok, a fülbevalók és a nikkel tartalmú fogtechnikai anyagok, valamint a laptopok, a mobiltelefonok, a videojáték vezérlők, sőt még a felhúzható játékok is” – mondták a szakértők.

A tizenegy éves fiú esete azonban más volt. Általános, több mint hat hónapja jelentkező bőrkiütéssel vették fel az egyetem Rady Gyermekkórházába, amely egyetlen kipróbált allergiakrémre sem reagált. Az allergia folt-teszt nikkelallergiát mutatott ki nála, és miután az orvosok beszéltek a szülőkkel, kiderítették, hogy a gyermek által gyakran használt, 2010-es kiadású iPad a betegség okozója. Megoldásként azt javasolták, hogy tegyék az iPad-et egy olyan tokba, amely befedi a készülék nikkeltartalmú hátlapját. Az orvosok azt is megjegyezték, hogy a szülőknek nem feltétlenül kell beruházniuk egy ilyen Smart Case tokra, elég, ha szövet alapú ragasztószalaggal ragasztják le a hátlapot.

Miután az iPad-et tokba helyezték, a fiú állapota jelentős javulást mutatott. Az orvosok azt javasolják az esetleges nikkelallergia miatt aggódó szülőknek, hogy keressenek nikkelmentes házzal rendelkező elektronikai eszközöket.


Forrás: Medipress
2014. 11. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés