2021. Szeptember 27. hétfő
A szexuális együttlét, a szeretkezés akkor a legsikeresebb, ha a partnerek testileg is készen állnak rá, megfelelő izgalmi állapotban vannak. A női szervezetben a hüvely nedvessége jelzi ezt a készenléti állapotot. Ennek a nedvesítő folyadéknak a termelődését azonban nemcsak a vágy, hanem sok más körülmény is befolyásolhatja, így nem ritka, hogy pótlásra szorul.

klimax-intim

A hüvely nedvessége jelzi, hogy egy nő kívánja a közösülést, izgalmi állapotban van, készen áll a hímvessző befogadására. Ezt a síkos váladékot, amely lehetővé teszi a fájdalommentes együttlétet, az előjáték során, a nemi izgalom hatására a hüvelyben lévő ún. Bartholini mirigyek illetve Skene-féle mirigyek termelik.

Elapadt forrás

Meglehetősen gyakran fordul elő azonban, hogy bár kívánja az együttlétet a nő is, a nedvesedés elmarad, vagy az ezért felelős mirigyek nem kellő mennyiségben termelik a síkosító váladékot. A hüvelyszárazságnak számos oka lehet, a tartós stresszhatástól kezdve egyes gyógyszerek mellékhatásán át a terhesség vagy a klimax során bekövetkező hormonális változásokig. Előidézhetik egyes betegségek (például keringési rendellenesség), de mindenképpen megnehezíti, fájdalmassá teszi a szeretkezést, sérülékenyebbé teszi a hüvely nyálkahártyáját. Ráadásul a pár kapcsolatának is árthat, mivel a partner vagy saját kudarcának tudja be a nedvesedés elmaradását (gondolván, hogy nem kívánja igazán őt a párja, vagy neki nem sikerült izgalomba hoznia őt) vagy a nőt hibáztatja miatta. A hüvelyszárazság problémája évszázadok óta ismert, és mindig is próbáltak a kor tudományos szintjének megfelelően tenni ellene – egy ilyen apró kellemetlenség miatt ma már különösen nem kell lemondani a szex örömeiről!

Amellett, hogy tanácsos nőgyógyászati vizsgálaton tisztázni a hüvelyszárazság hátterében lévő okokat, magát a tünetet síkosító szer használatával meg lehet szüntetni. Nem kínos, és nem ördögtől való a megoldás: sokféle krém áll ehhez rendelkezésre, amelyeket drogériákban, gyógyszertárakban vagy internetes áruházakban is diszkréten megvásárolhat. Az alapanyagaik szerint találhat a piacon ásványi olajszármazékokból (például a vazelin), növényi olajokból, zsiradékokból készített szereket, vizes alapú, glicerines és szilikonos készítményeket.

Melyiket válassza?

Hogy a nagy választékból melyik szer felel meg a legjobban, az függ a használók érzékenységétől, esetleges allergiás hajlamaitól, a vele egyidejűleg alkalmazott fogamzásgátló fajtájától, még a szexuális szokásaiktól, segédeszközeiktől is. Így például jó tudni, hogy az ásványi olajból illetve a növényi magvakból nyert olajokból készült síkosítószerek roncsolják a latexet, így óvszerrel és pesszáriummal együtt nem használhatók, mert jelentősen rontják azok biztonságát. Ennél kisebb probléma, de az is kellemetlen lehet, hogy az olajos alapú szerek nehezen eltávolítható foltot hagynak a ruhán is. Ezekkel a hátrányokkal nem kell számolni a vizes alapú, glicerines síkosítóknál, mert ezek nem okoznak irritációt, óvszerrel együtt is használhatók, mivel nem roncsolják annak anyagát, és vízoldékonyak lévén, a ruhából is kimoshatóak. Ehhez hasonlóan használhatóak a szilikon-alapú síkosítók is: szintén nem károsítják a latex anyagú fogamzásgátlókat.

 

Azok számára, akik családot terveznek, fontos tudnivaló az is az adott síkosítóról, hogy van-e fogamzásgátló hatása, nem árt-e a hímivarsejtek épségének. Tanácsos a készítmény ismertetőből meggyőződni arról is, hogy a szer tartalmaz-e illatosító vagy ízesítő adalékokat, tartósítószereket, mert ezek további irritációveszélyt jelenthetnek.


2018. 03. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés