2021. Június 23. szerda
Az inkontinencia (akaratlan vizeletvesztés) az életkor előrehaladtával súlyosbodik, és a – közhiedelemmel ellentétben – nem csak a nőket érinti*. A hölgyeknél elsősorban a menopauza időszakában súlyosbodnak a panaszok, a férfiaknál pedig főleg az életkorral járó jóindulatú prosztata-megnagyobbodással** van összefüggésben. A tények felismerése, elfogadása és megfelelő kezelése mindkét nem számára nehézséget okoz.

A vizelettartási zavar az érintettekben erős szégyenérzetet kelt, akik félve környezetük megbélyegzésétől, nem mernek beszélni róla még a szakembernek sem. Az inkontinencia csökkenti az önbecsülést, gyakran vezet a társadalmi, szociális kapcsolatok leépüléséhez, hiszen a beteg „idegenben” nem érzi magát biztonságban, fél a megszégyenüléstől. Szívesebben marad otthon, kerüli a társaságot, ami – különösen az idősebbek esetén – elmagányosodáshoz, a családi kapcsolatok gyengüléséhez, depresszióhoz vezet. A betegek többsége enyhén vagy középsúlyosan érintett, számukra pedig sorsfordító megoldás lehet a megfelelő eszközök megismerése, használata.

Inkontinencia életmód Ismét szabadon

Érdemes megismertetni az idősebb hozzátartozóinkkal a különböző fehérnemű típusú pelenkanadrágokat, melyek diszkrét viseletet biztosítanak, kialakításuk pedig teljességgel hasonlít egy normál fehérneműre. Ezek használata mellett újra lehet akár sportolni, kirándulni, bátran lehet vendégségbe menni, mert nincs akadályozva a szabad mozgás, és a normál hétköznapi életvitel ismét lehetséges. A fehérneműhöz hasonló, pelenkanadrág típusú termékek önállóan használhatók, akár korlátozott kézügyességgel, vagy ápolói segítség nélkül is, ami nagy szabadságérzetet ad a betegnek, aki így a szégyenkezés kockázatát is elkerülheti. Az inkontinencia leggyakoribb következménye a bőrirritáció. A fehérnemű típusú pelenkanadrág kategóriában lévő termékek azonban erre is megoldást nyújthatnak, mert jellemzően biztosítják a komfortos viseletet, mivel légáteresztő tulajdonságuk miatt a bőrfelületet szárazon tartják. Miután az idősebbek gyakran nem beszélnek erről a problémáról, így a családtagoknak kell arra gondolni, hogy lehetséges, hogy a papa vagy a mama „bezárkózásának”, otthonmaradásának oka az inkontinencia! Ne hagyjuk szó nélkül a szerettünket súlyosan érintő jelenséget, hozzuk szóba diszkréten a témát, ajánljuk figyelmébe a fehérnemű típusú pelenkanadrágokat! Az is segíti az elfogadást, ha elhagyjuk a pelenka szót, és csak mint fehérnemű hivatkozunk rá. Amennyiben mi vagy hozzátartozónk inkontinenciában érintett, mindenképpen javasolt felkeresni a háziorvost vagy szakorvost (urológus, nőgyógyász), mert a háttérben akár komolyabb betegségek is meghúzódhatnak, amelyeket az akaratlan vizeletvesztés már előjelez!

*Egészségügyi szakmai irányelv - A felnőtt korban előforduló nem neurogén eredetű vizeletinkontinenciáról, Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság kollegium.aeek.hu **Vizelet inkontinencia gyakorisága férfiaknál – tanulmány, 40+ életkorú férfiak, UK, US, DE, IT, MEX, RU, önálló módszertan. SCA tanulmány 2013. Lezárás időpontja: 2019.10.11. HMS/INKO/L/Print/191011

 

Cikkünk támogatója: Essity Hungary Kft.


Szerző: Nagy Tünde
2019. 10. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés