2024. Július 25. csütörtök
A hormonzavarok okozta nőgyógyászati problémák kezelése
A hormonális problémák számos nőgyógyászati zavart provokálhatnak.  A hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely helyes működése igen fontos szerepet tölt be az ovulációban, valamint a méhnyálkahártya felépülésében. Ugyanakkor más endokrin mirigy (pl. pajzsmirigy, mellékvesekéreg, hasnyálmirigy) megfelelő működése is igen lényeges a női egészség szempontjából. Hogy mik a leggyakoribb hormonkezelések a nőgyógyászatban arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Az emberi test több endokrin mirigyből áll, melyek a hormonrendszer fenntartói. Elégtelen működésük esetén az általuk termelt hormonok mennyisége a normál tartományból kimozdul, ami számtalan problémát generálhat. Nők esetén bizonyos hormonális rendellenességek olyan betegségeket és kóros állapotokat eredményezhetnek, mint a pl. PCOS, a korai menopauza, a POI (elsődleges petefészek elégtelenség), endometriózismenstruációs zavarokmeddőség.

 

Így kezelhetőek a hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák

A hormonzavarok okozta nőgyógyászati problémák kezelése

 

Ha hormonális egyensúlyhiány miatt alakul ki bizonyos nőgyógyászati probléma, akkor nagyon fontos az adott endokrin zavar terápiája is, hiszen a probléma gyökét (is) kell kezelni. Leggyakrabban az alábbi terápiás módszerek alkalmazása indokolt a nőgyógyászatban.

-Orális ösztrogénterápia - leginkább a menopauza okozta panaszok, és a szövődmények elkerülésére szolgál. Ha hőhullámokat vagy más kellemetlen klimax generálta tüneteket tapasztal, akkor az orvos ösztrogénterápiát javasolhat.

-Hüvelyi ösztrogén - a  hüvelyszárazság manapság gyakori panasz a nők körében, főleg menopauza esetén. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, úgy a hüvelyi ösztrogén terápia sokat segíthet.

- Progeszteron pótlás: a progeszteronhiány, ösztrogéndominancia igen gyakran áll a menstruációs zavarok, meddőség, vetélések hátterében. Sokszor a menstruációt megelőző barnás pecsételés, barnás folyás hívja fel rá a figyelmet. Enyhébb esetben elegendő lehet a természetes progeszteronpótlás (pl. barátcserje kapszula vagy tea alkalmazása), ám ha a hiány nagyobb mértékű, úgy orális, illetve hüvelyi progeszteronpótlás szükséges a megfelelő eredmény érdekében és a tünetek megszűnéséhez.

-Hormonális fogamzásgátlók - vannak olyan állapotok, amikor a hormonális fogamzásgátló alkalmazása igen sokat segít.  Ez lehet fogamzásgátló tabletta, tapasz, injekció, méhen belüli eszköz is (IUD, IUB), hüvelygyűrű is. Menstruációs zavarok, vastagabb méhnyálkahártya, PCOS terápiájában szokták ezeket a leggyakrabban alkalmazni.

- Metformin - A metformin valójában a 2-es típusú cukorbetegségre/prediabetes-re való gyógyszer, ám igen hatékony a PCOS esetén is (hiszen annak alapja gyakran az inzulinrezisztencia). Bár az FDA még nem hagyta jóvá a metformint a PCOS kezelésére, ám kutatások szerint valóban segít csökkenteni az androgén szintet és elősegíti az ovulációt.

-Pajzsmirigy gyógyszer: bár inkább endokrinológus hatásköre, ám számos nőgyógyászati panaszt generálnak a pajzsmirigyzavarok, így érdemes itt is megemlíteni. A szerv alul-illetve túlműködése is meddőséget, menstruációs zavarokat okozhat. Leggyakrabban gyógyszeres terápiával kezelhetők a pajzsmirigy problémái.

-Prolaktin szint csökkentő gyógyszer: a túl magas prolaktinszint nem ritka, ami szintén több nőgyógyászati gondot okozhat, ám főleg meddőség, hüvelyszárazság, és szoptatás/terhesség nélküli tejcsorgás hívja fel a problémára a figyelmet. Léteznek rá igen jó gyógynövények is, ám sokszor gyógyszeres terápia indokolt. Ha az agyalapi mirigy adenomája okozza, annak méretétől és helyzettől függően főleg gyógyszeres kezelésre van szükség, ritkán műtétre.


Forrás: Nőgyógyászati Központ
2023. 02. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés