2024. Június 21. péntek
Aki szeretné megőrizni a fürge észjárását idős korában is, jól teszi, ha minél tovább él aktívan nemi életet. Az észak-németországi Rostock Egyetem kutatói szerint azok a nyugdíjasok, akik hetvenéves koruk után is élnek szexuális életet, társaiknál ritkábban szenvednek zavartságtól és feledékenységtől.

Az egyetem professzorai, Peter Kropp és Dr. Britta Muller 170 emberrel készítettek interjút, akik életkora 63 és 75 év között volt. Arra voltak kíváncsiak, mennyire élik aktívan a mindennapjaikat és részük van-e még élvezetes nemi életben. Emellett neuropszichológiai tesztnek is alávetették őket, amellyel a memóriát és a figyelmet vizsgálták. Ennek során úgy tapasztalták, hogy közvetlen összefüggés van a szexuális élet minősége és a fiatalos elme között.

időskori, szex, memória

„Az eredmények egyértelműen bebizonyítják, hogy az időskori aktivitás – amibe a nemi élet is beletartozik – segít az elme frissen tartásában” – mondta el Kropp.

A megkérdezett 63 évesek 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a szexuális életével, ez az arány 75 éves korra 70 százalékra nőtt. Mindez főleg azért érdekes, mert egy átlagos húszéves úgy gondolja, az ötvenévesek már nem is szeretkeznek. A negyvenévesek hetven, míg az ötvenévesek nyolcvanéves korra becsülik azt az időpontot, amikor fel fognak hagyni a szexszel. A mostani eredmények szerint azonban időskorban nemcsak hogy lehetséges mindez, hanem segít is a minőségi élet fenntartásában.

Annak sem kell aggódnia, akinek fizikai okokból nem megy többé a szeretkezés. A kutatók szerint a kézfogás, az ölelés és az intimitás fenntartása hasonló eredményeket hozhat.


Forrás: Medipress
2012. 02. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés