2024. Április 25. csütörtök
A közlekedési lámpákhoz hasonló rendszert szeretnének bevezetni az ausztrál ételpiacon, amelyben a vörös szín jelezné az egészségtelen és hizlaló ételeket, a zöld pedig az egészséges natúr élelmiszereket.

Az élelmiszerek színskáláján a zöld, sárga és vörös színek mutatnák meg, hogy az adott étel mennyi zsírt, telített zsírsavat, cukrot és sót tartalmaz. Sydneyben és Newcastle-ben készült felmérések szerint a megkérdezettek 81 százaléka látná szívesen az új rendszert, 64 százalékuk azonban a régi táplálkozási mutatókon is kiigazodik.

élelmiszer, hizlaló, egészségtelen

Az ausztrál egészségügyi és fogyasztóvédelmi szervezetek álláspontja szerint a mostani rendszer, amely a tápértéket és a napi ajánlott beviteli mennyiséget mutatja szénhidrátból, cukorból és zsírból, túlságosan összetett és megtévesztő.

Kathy Chapman, az ausztrál Rákgyógyászati Tanács étkezési szakértője szerint a közlekedési lámpás módszer lenne a legegyszerűbb és a leginkább közérthető, amivel a felmérés szerint a vásárlók közel ötször hatékonyabban képesek azonosítani az egészségtelen ételeket.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés