2021. Június 23. szerda
Zománchibák: horzsolások -  Vágott, szúrt, tépett sebek -  Sebgyógyulás, hegképződés -  Contractubex® Gél – a klasszikus
A nyár, a kert, a szabadtéri sportok, szabadidős kedvtelések veszélyeket is rejtenek magukban: ilyentájt megszaporodnak az apróbb-nagyobb sebzéssel járó balesetek a gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Milyen jellegű sérülések fordulnak elő, és mi tehetünk azért, hogy ezek a lehető legkisebb nyomot hagyják maguk után?

Zománchibák: horzsolások

Nyáron, amikor nem védi ruha a kicsik bőrét, a kisgyermekes szülők számára szinte már napi rutin, hogy a játék közben szerzett horzsolásokat kell ápolgatni. A bőr legkülsőbb rétegét érintő, alig vérző, nedvedző sérülések többnyire tisztogatásnál, hűsítő fertőtlenítésnél több sebkezelést nem igényelnek, kivéve, ha szennyeződés, idegen tárgy, szálka vagy kavics fúródik a bőrbe, és sebfertőzés előfordulhat. Jó szolgálatot tesznek a sebtapaszok, melyek védik a sérült felületet, légáteresztőek, kaphatóak vízálló kivitelben is, sőt olyan is van, amelyik csillapítja a vérzést.

Contratubex

Vágott, szúrt, tépett sebek

Konyhában, kertben gyakoriak a hegyes vagy éles tárggyal szúrt illetve vágott sebek. A szúrt sebek felszíni sérülése kicsi, de mélyebbre hatol, így a seb mélyén erek, idegek is sérülhetnek. A tövis, faszilánk, kés, szög stb. szúrása azzal a veszéllyel is jár, hogy a sebbe került szennyeződés nehezen ürül ki a seb üregéből, és a bejutott kórokozók gyulladást válthatnak ki. Ilyenkor tetanuszoltásra is szükség lehet. A késsel vagy náddal stb. metszett sebek erős vérzéssel járnak, de mivel a sebszéleik egyenletesek, összeilleszthetők, többnyire kevés maradandó heggel gyógyulnak. Más a helyzet az egyenetlen, roncsolt szélű vágott sebeknél, amilyet például a kagyló héja vagy a megcsúszott fűrész ejt: a roncsolt szövetek esetében lassabb a sebgyógyulás, és gyakoribb a seb elfertőződése is. Mindenképpen orvosnak is kell látnia a mélyre hatoló, zúzott, roncsolt sebszélekkel járó, szakított, harapásos sérüléseket. Ez utóbbiaknál különösen fokozott a veszélye a seb elfertőződésének, hiszen az állat nyálával a legkülönbözőbb kórokozók kerülhetnek a sebbe.

Sebgyógyulás, hegképződés

A sérülés mélysége és jellege szerint kell dönteni arról, hogy elegendő-e az elsősegélynyújtás, vagy szakorvosi ellátásra is szükség van. A mélyre nem hatoló horzsolásos sérülések gyógyulási ideje pár nap, ami alatt pörk képződik, varasodás indul meg, majd ez szinte nyomtalanul le is szárad a sérült bőrfelületről. A mélyebb sebeknél a sebgyógyulás hosszabb időt vesz igénybe. A sebszéleket a vérből képződő fibrinszálak majd kollagén és elasztinrostok kötik össze. Sebkezelő krém segítheti, hogy a kialakuló hegszövet minél rugalmasabb legyen, és minél kevésbé váljon el a környezetétől.

Contractubex® Gél – a klasszikus

A Contractubex® gél a világ legkedveltebb hegkezelő terméke. Több, mint 50 éve sikeresen alkalmazható hegek kezelésére. A Contractubex® gél formában a legnagyobb forgalmú hegkezelő készítmény több mint 60 országban és az orvosok rendszeresen ajánlják a világ minden tájáról.

A Contractubex® hatékonyságát számos klinikai vizsgálat bizonyítja. Három aktív összetevőjének egyedüli kombinációja mélyen felszívódik a hegbe, ezáltal belülről csökkentve a hegesedést. Az eredmény: a majdnem láthatatlan heg.

Hogyan kell használni? Meddig tart a kezelés? >>

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Contratubex termékfotó

Contractubex® gél 20 g. Vény nélkül kapható gyógyszer. OGYI-T-1640/01 Kérjük, figyelmesen olvassa el a dobozban található betegtájékoztatót (OGYI/37541/2014, OGYI/25125/2015. Keresse a gyógyszertárakban! Gyártó: Merz Pharmaceuticals GmbH, Germay. Képviselet: Shila-Medic Kft. 4030 Debrecen, Puttony u. 35.

Szponzorált tartalom


2020. 07. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés