2024. Július 15. hétfő
A HDL, vagyis a „jó” koleszterin magasabb vérszintje nemcsak a szívbetegség ellen véd, de a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti – derült ki egy elemzésből.

Kutatók 24, olyan vizsgálat adatait elemezték, amelyek a koleszterincsökkentő hatású sztatinoknak az LDL („rossz”) koleszterin szintjének csökkentésén keresztül a szívbetegségre gyakorolt hatását vizsgálták, továbbá feljegyezték a daganatos betegségek előfordulását is. Kiderült, hogy a HDL szintjének minden 10 mg/l-nyi emelkedése 36 százalékkal csökkentette a daganatok kockázatát. A hatás más tényezőktől – például dohányzás, elhízás, életkor – függetlennek bizonyult.

HDL-koleszterin, rák, daganatos kockázat

A kutatók egyike, Dr. Richard Karas, a Tufts Egészségügyi Központ Molekuláris Kardiológiai Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója arra figyelmeztet, hogy az eredmény nem bizonyít ok-okozati viszonyt.

A magas HDL-szint valószínűleg egyszerűen azokat a kedvező életmódbeli szokásokat jelzi, amelyek csökkentik mind a szív-érrendszeri betegségek, mind a daganatok kockázatát – állítja Dr. Jennifer Robinson, az Iowai Egyetem járványtan professzora, az eredményeket közlő cikkhez írt szerkesztőségi kommentárban.

Karas azonban úgy véli, más mechanizmusok is érintettek lehetnek. „A HDL megváltoztatja az immunrendszer működését, amely megtámadja a potenciálisan rákossá alakuló sejteket. Emellett antioxidáns tulajdonságokkal is bír.”

A HDL-koleszterin és a daganatos kockázat közötti közvetlen kapcsolatot csak egy olyan kontrollált vizsgálattal lehetne igazolni, amely során pontosan ezt a kapcsolatot mérik. Jelenleg azonban nincs forgalomban olyan gyógyszer, amely jelentősen emelné a HDL szintjét, így mind Karas, mind Robinson azt javasolja, egészséges életmód segítségével növeljük „jó” koleszterinszintünket: mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, ne dohányozzunk és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.


Forrás: Medipress
2010. 06. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés