2024. Június 13. csütörtök
A házasság és a válás is okozhat testsúlynövekedést, állítják amerikai kutatók, akik szerint a hízás veszélyének leginkább a frissen házasodott nők vannak kitéve.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói több mint tízezer ember adatait elemezték azt vizsgálva, hogy a házasság, illetve a válás mennyivel növeli a súlygyarapodás kockázatát. A vizsgált személyek közül az új házasok és a frissen elváltak adatait összevetették azokéval, akik már korábban házasok voltak, vagy egyedül éltek.

házasság, válás, hízás

Az American Sociological Association által publikált tanulmány kimutatta, hogy még ha figyelembe vették is az olyan tényezőket, mint az egyes személyek egészségi állapota, iskolázottsága, munkaügyi és pénzügyi helyzete, illetve nőknél a terhesség, a házassággal vagy válással kapcsolatos hízás kockázata akkor is jelentős növekedést mutatott.

A nőknél a kisebb (legfeljebb három BMI-pontos) súlyfelesleg kialakulásának kockázata 33 százalékkal, a nagyobb mértékű hízás (több mint 3 BMI-pontos) rizikója pedig 48 százalékkal ugrott meg. Vásás esetén a kisebb súlyfelesleg felszedésének kockázata 22 százalékkal volt magasabb. A férfiaknál a nősülés 28 százalékkal emelte a kisebb súlygyarapodás esélyét, míg a válás 21 százalékkal fokozta ezt a kockázatot.

„Minden házasság körüli esemény sokkolóan hat a testsúlyra, és függetlenül attól, hogy a családi állapot milyen irányban változik, fennáll a kisebb súlytöbblet kialakulásának veszélye” – fogalmaztak a kutatók jelentésükben. Dmitry Tumin, a tanulmány vezető szerzője hozzátette, hogy nők esetében a házasság egyenesen egészségügyi kockázatot jelenthet ebből a szempontból.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés