2024. Március 02. szombat
1. Nincsenek tüneteim, biztos lehetek leukémiás? -  2. Vérvétellel is megállapítható a leukémia? -  3. Nem csak a gyerekek betegsége? -  4. Mi a különbség az akut és a krónikus leukémia között? -  5. Mik az életkilátások, túlélési esélyek? -  6. Melyek a leukémia kezelési lehetőségei?
A rosszindulatú hematológiai daganatokhoz tartozó leukémia során a csontvelő vagy a nyirokcsomók kóros vérsejteket termelnek. Az állapottal kapcsolatban több kérdés is felmerülhet a betegekben, illetve hozzátartozóikban.

1. Nincsenek tüneteim, biztos lehetek leukémiás?

A leukémia bizonyos típusai (krónikus leukémiák) eleinte igen tünetszegények. Egyértelműbb és gyorsabban romló panaszokkal jellemzően az akut leukémiák járnak. Leukémia
A betegek leggyakrabban általános rossz közérzetre, fejfájásra, légszomjra, fáradékonyságra panaszkodnak (ezek főleg a betegség okozta vérszegénységnek tudhatók be). Emellett figyelemfelhívó jel lehet a fogyás (diéta nélkül), az éjszakai izzadás, megnagyobbodott nyirokcsomók, a megmagyarázhatatlan, esetleg nem múló hőemelkedés/láz, gyakori, hosszantartó fertőzések. A leukémia miatt vérzékenység is felléphet, mely gyakori orr-és ínyvérzéssel, a bőrön jelentkező bevérzésekkel, kék-zöld foltokkal jár.

2. Vérvétellel is megállapítható a leukémia?

A leukémia megléte már egy teljes vérkép alapján is bizonyosságot nyerhet, vagy legalábbis erősen felveti a gyanút. A fehérvérsejtek száma lehet magas, alacsony vagy normális, a vörösvértestek és a vérlemezkék mennyisége pedig lehet csökkent. A vérvétel után perifériás kenet értékelésére, perifériás vér és/ vagy csontvelő speciális hematopatológiai vizsgálatára van szükség a biztos diagnózisért és a leukémia típusának meghatározásáért.

3. Nem csak a gyerekek betegsége?

Sokan úgy gondolják, hogy a leukémia az a gyerekek betegsége. Ez így ebben a formában hamis, ugyanis a leukémiának több típusa is ismert, és bár vannak, melyek főleg a gyerekre jellemzőek, ám léteznek olyanok is, melyeket inkább a felnőtteknél diagnosztizálnak. Például a krónikus mieloid leukémia (CML) gyermekeknél igen ritka, elsősorban a felnőtt korosztály tagjait érinti.

4. Mi a különbség az akut és a krónikus leukémia között?

A leukémia lehet akut vagy krónikus, attól függően, hogy a kóros sejtek milyen ütemben nőnek és milyen gyorsan haladnak a betegség súlyosabb fázisaiba- magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

5. Mik az életkilátások, túlélési esélyek?

Az életkilátás a leukémia típusától, a beteg életkorától és az általános állapotától függ, valamint attól, milyen korai volt a diagnózis. Általánosságban azonban az mondható el, hogy a túlélési arány krónikus leukémiák esetén magasabb, hiszen ez a forma lassabban súlyosbodik. Ám mivel a tünetek akut típusokban határozottabban jelentkeznek, így azt rendszerint előbb fedezik fel, így előbb is kezdődik meg a szükséges terápia. A korszerű kezeléseknek köszönhetően a betegek kilátásai minden típusnál egyre jobbak, a kevesebb mellékhatás és szövődmény miatt pedig az életminőségük is lényegesen jobb, mint régebben.

6. Melyek a leukémia kezelési lehetőségei?

Az, hogy pontosan milyen kezelés is szükséges, azt elsősorban az befolyásolja, hogy milyen típusú a leukémia, milyenek a beteg egyéni paraméterei- éppen ezért a kezelés személyre szabott. Ennek függvényében ez lehet kemoterápia, sugárterápia, immunterápia, célzott terápia, valamint őssejt-transzplantáció. Érdemes tudni, hogy a leukémia legtöbb típusának standard kezelése az a kemoterápia, mely az egész testben lévő rákos sejtek elpusztításának igen hatékony módja. Az említett módszerek nagy része kombinálható egymással a még jobb eredmény elérése érdekében.
Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
2023. 08. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés