2024. Július 14. vasárnap
A haskeményedések- amikor feszül a pocak -  Mikor kórosak a haskeményedések, az összehúzódások? -  Mit tegyen, ha haskeményedést tapasztal?
A várandósság során sok furcsa, olykor kellemetlen panasz is felléphet, melyek természetesek, és csupán a magzat kihordását támogatják, valamint a testet készítik fel a szülésre. Sok nőnél a legnagyobb ijedtséget a haskeményedések okozzák, főleg akkor, ha még nincs itt a szülés ideje. Dr. Murshed Mohamed-től, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászától azt kérdeztük meg, vajon mik is pontosan azok a haskeményedések, mikor természetesek és mikor utalhatnak bajra.

A haskeményedések- amikor feszül a pocak

Szinte nincs is olyan kismama, aki a terhessége során ne tapasztalna olykor kisebb-nagyobb mértékű hasfeszülést, haskeményedést. Ez az esetek többségében ártalmatlan, természetesen jelenség, melynek hátterében számtalan ok állhat. Hogy mi az ok, azt legtöbbször az segít eldönteni, hogy melyik trimeszterben jár az illető, hiszen különböző időszakokban más-más változások zajlanak, melyek hatással lehetnek a has feszülésére, esetleges keményedésére.
Az első trimeszterben inkább feszülésről, kisebb görcsökről beszélünk, nem pedig a később említésre kerülő haskeményedésről. A feszülést a várandósság elején két dolog is okozhatja: egyrészt a méh növekedése, másrészt a hormonális és fizikai változások miatti székrekedés és puffadás, mely akár nagyobb méreteket is ölthet, mint a terhesség előtt- így akár kellemetlenebbek is lehetnek. Amennyiben puffadás, fokozott gázképződés okozza a panaszt, úgy rendszeres testmozgás és megfelelő, rostban gazdag étrend segíthet a panaszokon, de akár szimetikon hatóanyagtartalmú gyógyszeres kezelést is lehet választani, mely várandóság során is biztonsággal alkalmazható.
A második és a harmadik trimeszterben tapasztalható haskeményedést jellemzően a kerek méhszalagok nyúlása okozza, de az ún. Braxton-Hicks elnevezésű összehúzódások is jelentkezhetnek már ekkor. Ennek során a méh simaizomzata húzódik össze majd ernyed el- célja, hogy a testet felkészítse a szülésre. A tünetet több minden is kiválthatja, gyakran magától jelentkezik, ám az időjárás, az intenzív magzatmozgások, stressz, kimerültség, dehidratáció is okozhatja. Az összehúzódások és jóslófájások a harmadik trimeszterben egyre sűrűsödnek, ahogy közeledik a szülés időpontja. Haskeményedés

Mikor kórosak a haskeményedések, az összehúzódások?

Általánosságban elmondható, hogy addig nincs probléma, amikor a panaszok nem erőteljesek (maximum kellemetlenek), nem túl gyakoriak, nem állandósulnak. Amennyiben vérzés is jelentkezik, úgy mihamarabb forduljon orvoshoz, mivel vetélést jelezhet! Érdemes azt is tudni, hogy a természetes méhtevékenységek nem okoznak idő előtt méhszáj kinyílást! Amennyiben ez megtörténik, úgy fekvést, pihenést és fokozott magnéziumbevitelt javasol az orvos (a 37.hétig).
“Nagyon sok nő kérdezi, hogy mikortól számítanak túl gyakorinak a haskeményedések/összehúzódások: bár mindenki más, általánosságban elmondható, hogy egy óra alatt maximum 3-4 összehúzódás normális, és nem lehet több napi 10-12 alkalomnál. Előfordulhat, hogy egymást követő napokon is előfordul a panasz, de az is lehet, hogy egy-egy nap kimarad. Szintén gyakori kérdés, hogy lehet megkülönböztetni egymástól a Braxton-Hicks összehúzódást és a szülést jelző valódi fájást. A kettő közti különbség, hogy míg az előbbi pihenés, ivás, testhelyzetváltoztatás esetén elmúlik, úgy az utóbbi nem, sőt, erősödik és sűrűsödik”- mondja Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa.

Mit tegyen, ha haskeményedést tapasztal?


- Feküdjön le, pihenjen
- Próbálja meg kiiktatni a stresszt
- Sok folyadék bevitel (lehetőleg vizet)
- Változtasson testhelyzetet
- Szedjen magnéziumot (37.hét előtt)
- Ha túl erős/gyakori/egyéb tünet is kíséri, forduljon mihamarabb orvoshoz
Forrás: Nőgyógyászati Központ
2023. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés