2022. November 29. kedd
Egy új spanyol kutatás szerint heti két adag hal elegendő lehet a cukorbetegekre leselkedő vakság fokozott kockázatának csökkentésére.

A diabéteszes retinopátia a 2-es típusú diabétesz egyik súlyos szövődménye, amely a beteg retinájába irányuló vérellátás csökkenését okozza. A kutatás vezetője, Aleix Sala-Vila elmondta, hogy ez a diabétesszel összefüggő vakság leggyakoribb kóroka. Sala-Vila kutatócsoportja körülbelül 3 600 ötvenöt és nyolcvan év közötti cukorbeteg férfit és nőt kérdezett meg arról, milyen gyakran fogyasztják a felsorolt nyolc tengeri ételt, majd beosztották őket egy bizonyos kijelölt étrendre. Az étrend követése alatt a kutatók közel öt évig követték nyomon a tengeri ételek fogyasztásának gyakoriságát.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a személyekben, akik rendszeresen napi 500 milligramm omega-3 zsírsavat vittek be a szervezetükbe étrendjük részeként (ami heti két adag olajos halnak felel meg), 48 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki diabéteszes retinopátia, mint azokban, akik kevesebb halat fogyasztottak. Sala-Vila elmagyarázta, hogy ennek oka a szisztémás gyulladás csökkenése lehet, amely az omega-3 zsírsavak szintjének emelkedésével párhuzamosan figyelhető meg.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, senki se higgye azt, hogy omega-3 tartalmú táplálékkiegészítőkkel is el lehet érni ugyanazt a jótékony hatást, mint a halfogyasztással.


Forrás: Medipress
2016. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés