2024. Június 13. csütörtök
Nem ritka, hogy egy hatóanyag nem csak egy, hanem több kóros eltérés, betegség gyógyítását is segítheti. Ez a helyzet a finaszterid nevű vegyülettel is, mely a kopaszodás megállítása mellett a prosztatarák megelőzésére is alkalmas lehet.

A férfi nemi hormonok sok más funkciójuk mellett a szőrnövekedésre is befolyással vannak. Az előbb-utóbb a férfiak többségét utolérő kopaszodás hátterében közülük is a dihidro-tesztoszteron áll, melynek gátlásával elérhető a hajhullás megállítása.

kopaszodás, prosztatarák, finaszterid

Ezen az elven működik a finaszterid hatása is, melyet kopaszodás elleni szerek mellett a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére is használnak, mégpedig prosztatát zsugorító hatása miatt. Újabban pedig felmerült, hogy a prosztatarák megelőzésére is érdemes lehet alkalmazni.

A hatóanyag prosztatarák-megelőző hatását kutató hosszú távú vizsgálat szerint a finaszterid csökkentette a prosztatarák előfordulásának arányát a kutatásban részt vevő férfiak körében. A szer hatása azonban nem bizonyult egyértelműen előnyösnek: az azt szedő, prosztatarákban megbetegedett férfiak daganata agresszívebbnek tűnt. Későbbi vizsgálatok bebizonyították, hogy erről szó sincs, és valójában az történt, hogy a gyógyszer miatt csökkent a prosztata mérete, ezáltal pedig könnyebben fedezték fel a benne kialakult tumort.

Egy nemrégiben kiadott ajánlás szerint a finaszteriddel negyedére csökkenthető a prosztatarák veszélye az olyan férfiak esetében, akiknél a rákszűrés a betegségre utaló jeleket talált. Mivel azonban a jelenleg alkalmazott szűrési módszer – a PSA nevű fehérje vérben található szintjének kimutatása – nem minden esetben ad egyértelmű eredményt, a finaszterid szedését alaposan meg kell fontolni. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer csökkentheti a szexuális vágyat és megnehezítheti az erekció elérését – bár egy vizsgálat szerint idősebb korban ez ugyanúgy igaz a szert nem szedők férfiakra is.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés