2022. Augusztus 15. hétfő
Japán kutatók azonosítottak egy gént, amely úgy tűnik, meghatározza az egerek periodikus szőrhullását, és úgy vélik, az embereknél tapasztalt foltos hajhullásért is felelős.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent közleményben a kutatók beszámolnak génmódosított, a Sox21 jelű gént nélkülöző egerekkel végzett kísérleteikről.

hajhullás, gén

A tanulmány szerint az egerek szőrhullása 11 napos koruktól kezdődött el, a fejtől indulva a háton, a farok irányában. 20 és 25 napos koruk között teljes szőrzetüket elveszítették a kísérleti állatok, még a bajszukat is. Pár nappal később ugyan ismét növekedni kezdett a szőrzet, ezt azonban újabb szőrhullási periódus követte.

Az alopéciának is nevezett ismétlődő állapot két éven át folytatódott. A kutatók megfigyelték, hogy a mutáns egereknek megnagyobbodott faggyúmirigyeik voltak szőrtüszőik körül, és a szőrhullási szakaszokban megvastagodott a bőrsejtekből álló réteg.

"A gén vélhetően azon őssejtek differenciálódásában vesz részt, amelyek a hajszál külső rétegeit hozzák létre" – mondta Szaga Jumiko kutatásvezető, a japán Nemzeti Genetikai Intézet munkatársa.

A kutatók eztán emberi bőrsejteket is vizsgáltak, amelyekben megtalálták ugyanezt a gént. "Az eredmények azt jelzik, hogy a Sox21 jelű gén lehet felelős bizonyos típusú hajhullásért az embernél is" – tette hozzá Szaga.


Forrás: MTI
2009. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés