2024. Április 15. hétfő
Kutatók laboratóriumi kísérletek során demonstrálták az Ázsiában kedvelt gyógynövény, a ginszeng immunológiai hatásait. A vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a ginszeng hatékony gyulladáscsökkentő.

A Hong Kong Egyetem tudósai Allan Lau vezetésével a ginzeng hét alkotóelemét – ezek a ginsenoidok – különítették el, amelyek mind immunszupresszív hatással bírnak, vagyis

ginszeng, gyulladáscsökkentő

A ginszeng gyulladáscsökkentő tulajdonsága valószínűleg ezen alkotóelemek együttes hatásának köszönhető – állítják a kutatók. A ginsenoidok különbözőképpen befolyásolják az immunműködést, és különböző hatást váltanak ki az emberi szervezetben.

A kísérletek során emberi immunsejteket kezeltek különböző ginszengkivonatokkal. A kutatók megállapították, hogy az általuk azonosított kilenc ginsenoid közül hét képes gátolni a gyulladásért felelős CXCL-10 gént, és ezáltal gyulladáscsökkentő hatást kiváltani.

Lau szerint további vizsgálatokat igényel annak feltárása, hogy a krónikus és akut gyulladásos megbetegedésekre milyen jótékony hatással lehetnek a ginszeng hatóanyagai.

A kutatás érdekessége, hogy a ginsenoidok azonosításához és hatásaik felderítésére használt módszerek utat nyithatnak más gyógynövények korszerű technológiákkal való vizsgálatához is.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés