2024. Május 18. szombat

Gyökérkezelés - Mentsük meg a fogainkat

A rettegett gyökérkezelés valójában mentőöv a fognak
1 . oldal
Mikor jön szóba a gyökérkezelés? -  Ha sérül a fog, akkor sincs apelláta -  Jobb, mint a foghúzás?  -  Mikor dönt úgy a fogorvos, hogy gyökérkezelés helyett inkább kihúzza azt a fogat?
A gyökérkezelésnek elég rossz a híre: sokan azonnal elutasítják még a lehetőségét is, mondván, hogy az eljárás fájdalmas, hosszadalmas, és végső soron úgyis az lesz a vége, hogy ki kell húzni a fogat. A fogorvosok szerint azonban a gyökérkezeléssel éppen hogy megmenekül a fog a kihúzástól.

Mikor jön szóba a gyökérkezelés?

A foggyökerekben futó csatornák kitisztítására, vagyis a gyökérkezelésre olyankor kerül sor, amikor a fog annyira károsodik, hogy a belsejében futó fogcsatornákat többé nem védi semmi. Ilyen lehet egy szuvasodás, amelyet elhanyagolunk, és „felzabálja” a fog anyagát, és afféle Packmanként végül eljut a fogcsatornákhoz. Vagy traumatikus sérülés is érheti a fogat, például kettétörik. A lényeg mindkét esetben az, hogy a fog kemény védelmi vonala megszűnik, és a külvilág kórokozói hozzáférnek a fog belsejében található élő szövetekhez. A hozzáférés pedig itt szinte mindig támadást jelent.

Gyökérkezelés

Ha szuvasodás miatt vált szabaddá az út, akkor a baktériumok megtámadják a fogcsatornákban futó idegeket, amelyek erre fájdalommal reagálnak, mégpedig heves, gyakran elviselhetetlen kínnal. A gyakorlott endodontus, vagyis a gyökérkezelések szakértője rögtön fogbélgyulladásra fog gyanakodni, amint olyan kifejezéseket hall az elkínzott arcú páciensétől, hogy „szörnyen” vagy „kibírhatatlanul” fáj a foga, vagy „az sem tudom, melyik fogam fáj, mert az egész állkapcsom lüktet”.

„Ilyenkor szinte biztosak vagyunk abban, hogy a fog élő idegeit érte baktériumfertőzés – állítja Dr. Kovács Kitti, az Uniklinik fogászat gyökérkezelés-specialistája. – A megoldás ilyenkor a gyökérkezelés, vagyis a gyulladt szövetek eltávolítása, a csatornák fertőtlenítése és steril lezárása.”

Ha sérül a fog, akkor sincs apelláta

A másik esetben, amikor például baleset miatt váltak sebezhetőkké a fog belső szövetei, a gyökérkezelés a megelőzést szolgálja: a szakember nem akarja úgy lezárni a fogat, hogy esetleg maradtak bent gyulladást okozó baktériumok, amelyek pár hét múlva, de az is lehet, hogy évek múlva fognak hasonlóan szörnyű kínokat okozni.

Jobb, mint a foghúzás?

Így vagy úgy, a gyökérkezelés megszabadítja az embert a fájdalomtól. A kérdés csupán az, megéri-e ez a macera, vagy válasszuk inkább a foghúzást, amely szintén megszünteti a fogfájást, ráadásul valamivel gyorsabban.

„Elterjedt tévhit, hogy a gyökérkezeléssel annyira legyengül a fog, hogy csak egy kis időt nyerünk, mielőtt végleg el kell távolítani. Ám a mai modern fogászat már sokkal többre képes, mint régen. A gyökérkezelt fog megfelelően felépítve, a rendszeres fogápolás és ellenőrzés mellett teljes értékű fog lehet, amely egész életünkön át velünk marad – állítja Dr. Kovács Kitti. – Aki pedig a foghúzást választja, annak szembe kell néznie azzal, hogy ezzel még nem oldottunk meg mindent, hiszen a foghiányt pótolni is kell. Vagyis újra el kell járni a fogorvoshoz, nem is egyszer, hiszen a fogpótlás elkészültére várni kell… Szerintem ez nagyobb macera, mint a gyökérkezelés, és összességében még jóval drágább is szokott lenni. Nem éri meg,”

Mikor dönt úgy a fogorvos, hogy gyökérkezelés helyett inkább kihúzza azt a fogat?

Ha a fog menthetetlen, például túl nagy darab tört le belőle ahhoz, hogy stabilan pótolni lehessen, vagy kiderül, hogy a fog lötyög, nem ül sziklaszilárdan a csontban, például fogágybetegség miatt, akkor az egyetlen megoldás a fog kihúzása.

Ám fontos tudni, hogy a fogorvosok elsődleges célja a fog megmentése, amelyhez a gyökérkezelésen át vezet az út. A fog eltávolításához csak akkor folyamodnak, ha a fog megtartására már nincs semmi esély.

(x)


Forrás: Uniklinik Fogászati Központ
2019. 04. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés