2021. Május 06. csütörtök

Fókuszban: A gerinc betegségei

reumatológiai betegségek
Az elsősorban idősebbek problémajaként ismert reuma valójában nem egyetlen betegséget, hanem a mozgásszervek fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal járó betegségek egész csoportját jelöli.
BŐVEBBEN


porckorongsérv sérv gerinc

A porckorongsérv kialakulását tekintve a legveszélyeztetetebb gerincszakaszok az ágyéki szakasz és a nyak alsó része, mivel a gerinc mozgásában leginkább ezek vesznek részt. A különböző elváltozások mind más és más súlyosságú tüneteket okoznak.


BŐVEBBEN


nyakfájás nyak fájdalom testtartás ülés

A nyakfájás leginkább az ülő életmód következménye. A fájdalom gyakran felsugárzik a tarkón keresztül a fejre, szédülés, fejfájás alakul ki. Az első és legfontosabb a testtartás javítása, hiszen ez minden baj okozója.


BŐVEBBEN


Derékfájás, lumbágó, porckorongsérv
Gerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerinc, ennek megfelelően gyakoriak a betegségei is, melyek leggyakoribb tünete a derékfájás. Gyógyulás után a visszaesés elkerüléséhez fontos a gerinckímélő életmód, és a megfelelő izomzat kialakítása rendszeres sportolással.
BŐVEBBEN


gerinc

A gerinc a törzs rugalmas felépítésű, ugyanakkor erős oszlopa, amely feladatainak csak egészségesen tud maradéktalanul megfelelni, és alaki eltérései súlyos panaszokhoz vezethetnek.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés