2024. Február 26. hétfő
Hogyan zajlik a gégetükrözés? -  Fájdalmatlan vizsgálat -  Komoly betegségekre is fényt deríthet

   Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Sokan félnek tőle, de bizonyos tünetek kapcsán az elvégzése elkerülhetetlen. Az orvosi utasítást betartva, megfelelő érzéstelenítést követően nincs mitől tartanunk. Ha panaszaink vannak, kizárólag a korábbi rossz tapasztalataink vagy félelmeink miatt ne halogassuk az orvos felkeresését!


A garat, gége és a hangszalagok környékén több egészségügyi probléma adódhat, melyekre az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet elsősorban:

• tartós rekedtség,

• gombócérzés a torokban,

• hamar elfáradó hang, torokfájás,

• beszédképtelenség - elmegy a hang - átmeneti némasággal járó betegségek.

Gégetükrözés

A torok és garatmandulák területén lévő elváltozások jól láthatóak, ha megfelelő megvilágítás mellett, nyitott szájjal a tükör felé fordulunk, vagy vizsgálat során az orvos áttekinti ezt a területet. A hangszalagok és a gége területe azonban ilyen módon nem látható, ezért van szükség gégetükrözésre.

Hogyan zajlik a gégetükrözés?

A gégetükrözés vagy laringoszkópia a hangszalagok és a gége vizsgálata. A mindössze pár centiméter hosszú hangszalagok a gége közepén helyezkednek el. A vizsgáló orvos kis méretű gégetükrörrel kaphat képet a hangszalagok állapotáról. A gégetükrözés egy másik formája az ún. direkt laringoszkópia. Ennek során a fül-orr-gégész hajlékony, üvegszálas endoszkóppal vizsgálja a gégét.

Az eszközt a beteg egyik orrfelén keresztül vezetik le előzetes érzéstelenítés után. Előny, hogy az erősen ingerlékeny garatú betegeknél sem lép fel öklendezési kényszer és az olyan betegek gégéje is áttekinthető vele, akiknél az anatómiai szituáció nem teszi lehetővé az indirekt gégetükrözést.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fájdalmatlan vizsgálat

A gégetükrözés napjainkban a fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok közé tartozik, azonban sokan mégis tartanak tőle. Igaz, hogy nem kellemes, de nem is fájdalmas vizsgálatról van szó. A gégetükrözés nem jár semmiféle fájdalommal, amennyiben követi a beteg az útmutatást, akkor még hányingertől sem kell tartania. A garat területén érzéstelenítő spray használatára is van lehetőség.

Komoly betegségekre is fényt deríthet

A tartós rekedtség, gombócérzés, a hang elfáradása és a gyakori torokfájás mind olyan tünet, amiket nem szabad félvállról venni. Bizonyos fül-orr-gégészeti elváltozások és a helytelen beszédtechnika mellett a túlzott gyomorsav termelődés, de akár daganatos elváltozás is állhat a háttérben.


Forrás: Fül-orr-gégeközpont
2021. 07. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés