2024. Július 15. hétfő
Csengés, zúgás, sípolás, fütyülés vagy süvítés. Fülzúgás esetén úgy halljuk ezeket a hangokat egyik vagy mindkét fülünkkel, hogy a környezetünkben semmi sem ad ki zajt magából.

A Mayo Clinic Women’s HealthSource februári száma összefoglalót ad erről az állapotról. Becslések szerint a felnőttek 10-15%-a tartósan szenved a fülzúgástól, melyre gyakran csak orvosi kezelés ad megoldást. Zavarhatja az alvást, az összpontosítást és a mindennapi tevékenységeket.

fülzúgás

A fülzúgást gyakran az életkorral járó halláscsökkenés okozza, de a zajos környezet szintén károsíthatja a hallást és fülzúgáshoz vezethet. Okozhatja a füljáratokat eltömítő fülzsiradék is, és bizonyos antibiotikumok és rákgyógyszerek mellékhatása is lehet. Átmenetileg a nagy dózisban fogyasztott aszpirin is okozhatja.

A kezelés a kiváltó problémától függ, de eddig nem találtak rá megfelelő gyógymódot. Más gyógyszerre való átállás vagy a fülzsír eltávolítása néhány beteg esetében megszüntetheti a tüneteket.

„A fülzúgásban az a bosszantó, hogy nincsen egyetlen, bevált terápiája – mondja Charles Beatty, a Mayo Klinika nyaki elváltozások specialistája. Jó hír azonban, hogy a problémát általában nem súlyos betegség okozza, és mindig akad módja annak, hogy enyhítsük a zavaró tüneteket.”

A következő módszerek általában beválnak:
• A hallás javítása hallókészülékkel segíthet, mivel az agy jobban fel tudja fogni a külvilágból érkező zajokat, és kevésbé zavarják majd a belső zajok.
• Kerüljük a túlságosan nagy zajt. Ha zajos gépeket üzemeltetünk, használjunk fülvédőt.
• Kerüljük a serkentőszereket. A koffein, a nikotin, és a nyálkahártya-összehúzó szerek fülzúgást okozhatnak.
• Hallgassunk háttérzajt. Ha halk zenét hallgatunk, vagy bekapcsoljuk a ventilátort, elvonhatjuk az agy figyelmét a belső zajokról.
• Relaxációs technikákkal is sikeresen küzdhetünk a fülzúgás ellen.
• Szedjünk gyógyszert. A nyugtatók és antidepresszánsok segíthetnek akkor, ha a kellemetlenség miatt nem tudunk aludni, vagy túlságosan idegesek, stresszesek leszünk tőle.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés