2022. Október 01. szombat
A folsav szedését már a próbálkozás időszakában is javasolják a leendő kismamáknak, nem véletlenül. Holland kutatók bebizonyították, hogy a folsav a terhesség korai szakaszában csökkenti a veleszületett szívbetegségek kockázatát.

Ugyan a szív fejlődési rendellenességeinek egy része a későbbiekben műtéti úton igen jó eredménnyel kezelhető, a keringési hibák mégis komoly kockázatot jelentenek, megelőzésükre ezért mindenképp érdemes törekedni.

folsav, veleszületett, szívbetegség

Holland kutatók Ingrid M. van Beybum vezetésével szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők adatait elemezték – a vizsgálat köréből kizárva a genetikai rendellenességeket. Mint kiderült, Hollandiában veleszületett szívhiba minden ezer szülésből 8-9 esetben fordul elő.

Az eredmények igazolták, hogy a veleszületett szívbetegségek egy része a folsav szedésével megelőzhető. Az ajánlott időszakban – a tervezett terhesség előtti egy hónaptól további nyolc hónapig – folsavat szedő nők újszülöttjeinél 20%-kal kisebb eséllyel alakult ki veleszületett szívrendellenesség. Ennek ellenére csak a nők 50 százaléka szedett folsavat.

A holland munkacsoport megemlít egy az 1990-es években született magyar tanulmányt, mely igazolta, hogy folsavat is tartalmazó magzatvédő vitamin szedésével bizonyos gerincfejlődési rendellenességeket sikerült megelőzni. A holland média 1995-ben kampányt indított, és a terhes nők csaknem 80 százalékát tájékoztatták erről a lehetőségről.


Forrás: MTI
2010. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés