2024. Május 18. szombat
Fájdalom- és fúrásmentes helyreállító új módszert dolgoztak ki brit szakemberek, amely képes teljesen helyreállítani a sav okozta szuvasodást és a fogszövetet. A módszernek köszönhetően talán többen és gyakrabban fognak beleülni a rettegett fogorvosi székbe.

A Leeds-i Egyetem szakembereinek úttörő módszere örökre megoldhatja a fogtömés problémáját. Az új technológia már a foglyukadás legelső jeleinek észlelésekor használható. A lényege egy peptid-alapú folyadék, amelyet az orvosok szó szerint ráfestenek a fog felszínére. A technológia a fogak természetes fejlődési folyamatának ismeretére alapul és a sérült fogak regenerálódását idézi elő.

fogtömés, fúrás

"Ez talán túlságosan jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de végeredményben segítünk a sav miatt károsodott fognak, hogy helyreállítsa önmagát. Ez egy teljesen természetes, műtéti beavatkozás nélküli eljárás, amely tökéletesen fájdalommentes" – mondta az új módszer kidolgozását vezető Jennifer Kirkham, az egyetem fogorvosi intézetének munkatársa.

A fogszuvasodást azok a szájban élő baktériumok okozzák, amelyek savat állítanak elő bizonyos élelmiszerekből. Ez a sav megtámadja a fogzománc ásványi anyagait és mikroszkopikus lyukakat hoz létre annak felszínén. A szuvasodás előrehaladtával az apró nyílások méretükben és számukban is növekednek. Az erős fájdalom megakadályozása érdekében a sérült fogat végül ki kell fúrni és betömni, vagy teljesen eltávolítani.

Sokakat már a fogfúrás puszta gondolata is visszatart attól, hogy felkeresse a fogorvosát, még akkor is, ha valóban szüksége lenne valamilyen kezelésre. A rendszeres ellenőrzések és a jelentéktelennek ítélt fogfájdalmak elhanyagolása miatt a már létező problémák tovább súlyosbodhatnak, és a többi fogon jelentkező fogszuvasodás legelső jelei is kezeletlenül maradnak.

Ez egy ördögi kör, amely azonban megtörhető – idézte a módszert kidolgozó szakembereket a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál. A csodafolyadékot az egyetem vegyi karának szakemberei készítették Amalia Aggeli irányításával. A módszer már a laboratóriumon kívül is bizonyította hatékonyságot egy kis csoportnyi felnőtt esetében, akiknél a foglyukadás kezdeti jeleit fedezték fel. Az eredmények bebizonyították, hogy a P 11-4 nevű szer képes visszafordítani a károsodást és helyreállítani a sérült fogszövetet.


Forrás: MTI
2011. 08. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés