2024. Május 18. szombat
A magyar lakosság évi cukorfogyasztása duplája, mint amennyi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint optimális lenne. Vajon ezzel arányosan növekszik a hajlandóság bennünk, hogy megfelelően ápoljuk fogainkat, ha már ilyen jelentős mennyiségű cukrot fogyasztunk és ezzel károsítjuk őket?

Egy Európában végzett, 19 országot érintő felmérésben Magyarország a 18. helyen végzett a fogszuvasodás és a fogágy-betegség kapcsán, és jelenleg a lakosság 90 százaléka szenved ínygyulladásban.

Rengeteg embert érint tehát a probléma, és nagyon egyszerű lépések kellenek ahhoz, hogy az említett kellemetlenségeket megelőzzük és elkerüljük.

Rengeteg embert érint tehát a probléma, és nagyon egyszerű lépések kellenek ahhoz, hogy az említett kellemetlenségeket megelőzzük és elkerüljük.

Fogprobléma1

Tegyünk ellene! De hogyan?

1. Megfelelő eszköz kiválasztása

Vannak, akik a hagyományos fogkefékre esküsznek, de az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos fogkefék (szónikus fogkefe, mágneses fogkefe stb.) is, amelyek már számtalan variációban és funkcióval elérhetőek . A hagyományos fogkefe azoknak ajánlott, akik kellő alapossággal és a fogmosásra szükséges idő ráfordításával tisztítják fogsorukat, de akik szeretnének biztosra menni és hosszú távon megóvni a fogaikat, azoknak nagy segítségükre lehetnek az elektromos eszközök.

2. Előnyös méretű fogkefefej kiválasztása

A közismert tévhit szerint minél nagyobb a fogkefe feje, annál nagyobb terültet tud megtisztítani. Éppen ellenkezőleg, a kisebb, fogakra jól illeszkedő méret képes arra, hogy a kisebb zugokat és fogközöket is tudja tisztítani, illetve sokkal kíméletesebb a fogainkkal. Ne feledjük, hogy nem csak a mérete, hanem a sörték típusa is számít, ebben az esetben sem igaz az, hogy minél keményebb a sörte annál hatékonyabban tisztít, ráadásul számolnunk kell azzal a következménnyel is, hogy a kemény sörték sértik a fogzománcot, ami többek között a fogak elszíneződéséhez, romlásához is vezethet.

3. Testhezálló fogmosási technika kiválasztása

A technika kiválasztásában szerepet játszik az is, hogy milyen eszközt választottunk, ha hagyományos fogkefével mosunk fogat, akkor nagyon alaposnak és figyelmesnek kell lennünk, ha pedig elektromos eszköz mellett tettük le a voksunkat, akkor esetenként még olyan előnyünk is van, hogy beprogramozott funkciók és technikák közül választhatunk, így biztosak lehetünk a hatékonyságában.

4. Rendszeresség

A reggeli és esti, napi 2 fogmosás elegendő, nem ajánlott a túl sok fogtisztítás sem, de ha mégis úgy döntünk, hogy napközben is a fogkefénk után nyúlunk, akkor vegyük figyelembe azt az alapszabályt, hogy nem szabad szénsavas vagy savas alapanyagokat tartalmazó italok fogyasztását követő 1 órában fogat mosni, illetve az étkezések után is várjunk minimum 30 percet mire elkezdjük a tisztítást.

5. Folyamatos visszajelzés

A legtöbb esetben már csak a konkrét problémával találjuk szembe magunkat egy lyukas, vagy fájó fog jelentkezésénél, és ezek már visszafordíthatatlanok. Ezért fontos a megelőzés, de itt sincs egyszerű dolgunk, mert a helytelen fogmosás nem szemmel látható, így nehéz ellenőrizni a hatékonyságunkat.

Fogprobléma2

Milyen akkor a tökéletes fogkefe? Mielőtt keresgélni kezdenél: itt az eszköz, ami megfelel minden elvásnak, és a piacon egyedülálló szolgáltatást nyújt

A Procter&Gamble innovatív mágneses elektromos fogkeféje, az Oral-B iO™ innovatív, mágneses meghajtórendszere energiát juttat a fogkefe fejbe és a sörték gyengéd mikrorezgésekkel, alaposan és kellemesen tisztítják meg a fogakat, elérve a fogközöket is.

Az Oral-B most először kombinálta a kerek fogkefe fejet és a forradalmian új mágneses mikrorezgéseket. A Oral-B iO™ kerek, nagyobb sörtesűrűségű és csavart sörtecsomókkal rendelkező kefefejjel rendelkezik, ami azért előnyös, mert a fej képes körülölelni a fogakat, így könnyedén és alaposan megtisztítja azokat a fogfelszíneket is, amelyeket nehezen lehet elérni a hagyományos, és nagy fejméretű fogkefe fejekkel.

Ami a mosási technikát illeti, nincs szükség mechanikus mozdulatokra: csak rá kell helyezni a fejet 2 másodpercre a fogfelszínre, és a mikrorezgések máris dolgozni kezdenek, fellazítják a lepedéket, az oszcillálós-rotációs mozgás pedig eltávolítja azt.

Ha ez mind nem lenne elég, van még egy jó hírünk: a folyamatos visszajelzést sem kell feltétlenül a fogorvostól kapnunk, ugyanis az Oral-B iO™ saját mobilapplikációval rendelkezik, amelynek helyzetérzékelő szenzorai a szájüreg teljes területét felismerik. A készülék és az applikáció között folyamatos és valós idejű az információáramlás, így az applikációban található 3D képen követhetjük nyomon, hogy helyesen végezzük-e a fogmosást, és visszajelzést is kapunk, így változtathatunk azokon a szokásokon, ami több kárt okoz fogainknak, mint hasznot.

Rossz szokások = rossz fogak

Nincs mit szépíteni, a helytelen szokások és a rosszul választott eszközök nem ígérnek nagy jövőt a fogainknak, így érdemes figyelmesen kialakítani a rutinunkat, hogy hosszú távon megőrizzük fogaink egészségét. Ne felejtsük el, hogy a problémát megelőzni meg lehet, viszont, ha bekövetkezik akkor visszafordítani és enyhíteni már nem.

 

Szponzorált tartalom


2021. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés