2024. Május 18. szombat
A fogak két ellensége: a fogszuvasodás és a fogínysorvadás -  Fogpótlás implantátumokkal: a meglévő fogakat is kíméli -  Implantátum, korona, csontpótlás: beszéljünk az árakról -  Aki időben fordul szakorvoshoz, kisebb vagyont is megspórolhat
A saját, természetes fogsor értéke felbecsülhetetlen, sokan mégis csak akkor érzik, milyen fontos lett volna fogaikat megmenteni, amikor már késő.

A fogak két ellensége: a fogszuvasodás és a fogínysorvadás

A statisztikák szerint a fogelvesztések fő oka a 30 évnél idősebbek körében a közismert fogszuvasodás mellett a fogínysorvadás, orvosi néven fogágybetegség vagy parodontitis. A fogágybetegség miatt elvesztett fogak pótlása jóval nagyobb anyagi terhet ró a páciensekre, mint amennyi a fogmegtartó kezelések költsége lett volna. Ezért is rendkívül fontos, hogy ha ebben a kevésbé közismert, fogaink épségét veszélyeztető népbetegségben szenvedünk, még időben forduljunk egy parodontológus szakorvoshoz, aki az állapotunknak leginkább megfelelő kezelésben részesíthet bennünket.

Zsigmondy fogászat

Fogpótlás implantátumokkal: a meglévő fogakat is kíméli

Amíg egy fogat meg lehet menteni, meg kell próbálkozni konzerváló fogászati és a parodontológiai kezeléssel. Amennyiben ez már nem elegendő, az elvesztett fogak pótlására számos kivehető és rögzített lehetőség áll rendelkezésre.

A rögzített fogpótlások lehetnek koronák, hidak, amelyeket a hiánnyal szomszédos, csiszolt fogakra ragasztanak fel. Ha a fogpótlásokat implantátumokra rögzítik, nem kell ép fogakat csiszolni, így azok épsége megőrizhető – miközben egy tökéletes és esztétikus fogpótlás a végeredmény. Több fog hiánya esetén is komoly előny a még meglévő fogak épségének megőrzése fog implantátumok segítségével. Így akár a teljes fogatlanság helyreállítása is lehetséges, azonban a költségek itt már jelentősen emelkednek.

Implantátum, korona, csontpótlás: beszéljünk az árakról

Ma a magyar fogászati magánrendelőkben egy jó minőségű implantátum, a hozzá tartozó alkatrészek és az arra készített korona ára 1 fog pótlása esetén átlagosan 220– 360.000 forint. Egy 3 tagú hídpótlás átlagos ára 120–240.000 forint. Ha a páciensnek kiterjedt foghiánya van, vagy akár teljesen fogatlanná válik egy állcsontja, általában 4-8 implantátum szükséges teljes helyreállításhoz rögzített fogpótlás segítségével, így egy komplex rehabilitáció díja egy nagyságrenddel több is lehet. A korábbi fogágybetegség miatt kialakult előrehaladott csontpótlás miatt az esetek több mint háromnegyedében van szükség az implantátumok mellett valamilyen csont- vagy ínypótló beavatkozásra is, ez természetesen növeli a költségeket is.

Aki időben fordul szakorvoshoz, kisebb vagyont is megspórolhat

Aki időben felkeres egy parodontológus szakorvost, még azelőtt, hogy akár egyetlen fogát is el kellene távolítani, az 1-2 fogimplantátumra készített korona árából finanszírozhatja a fogágybetegség teljes körű kezelését és a fogai megmentését. A kezelés enyhébb esetekben egyszerű tasaktisztításokból, súlyosabb esetekben a fogak körül végzett csontpótló műtétekből állhat. A páciensnek a kezelés lezárását követően évente kettő-négy alkalommal meg kell jelennie kontrollon, ami ultrahangos ínytisztításból és ellenőrzésből áll. Ezeknek a vizsgálatoknak és kezeléseknek a költsége alkalmanként általában 10–20.000 forint.

Így a parodontológiai kezelés hosszú távon is megtérülhet, mert a páciens megmentheti saját fogainak jelentős részét, és a szoros ellenőrzésnek köszönhetően kisebb lesz az esélye a későbbi fogvesztésnek. Így a kezdeti költségek ellenére jelentős összegeket spórolhatunk meg a hagyományos- vagy implantációs fogpótlásokhoz képest.

(x)


Szerző: Dr. Molnár Bálint parodontológus, PhD. egyetemi adjunktus
2019. 03. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés