2024. Július 14. vasárnap
Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a tizenévesek számára is nagyon biztonságos védekezési módszer lehet a méhen belüli fogamzásgátlók használata.

Amint azt a tanulmányt készítő dr. Abbey Berenson, a Texas Egyetem munkatársa hangsúlyozta, a mai méhen belüli eszközök már egyáltalán nem olyanok, mint a hetvenes években voltak, vagyis sokkal biztonságosabbak és fejlettebbek, ezért senkinek nem kell tartania tőlük. Segítségükkel évekre megoldódik a védekezés kérdése, és csökkenthető a nem kívánt terhességek száma.

A tanulmány során a szakemberek közel 90 000 tizenöt és negyvennégy év közötti lány illetve asszony adatait vetették össze, akik valamennyien méhen belüli fogamzásgátló eszközt használtak, és megállapították, hogy a súlyos komplikációk előfordulási aránya – a tizenévesek és a felnőttek között egyaránt - mindössze 1 százalék volt. Az Obstetrics & Gynecology című szaklapból az is kiderült, hogy a hormonális fogamzásgátlók valamennyi korosztály esetében kevesebb komplikációval jártak, mint a rézből készültek. Berenson hozzátette, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök nagy előnye, hogy – szemben a tablettákkal - nem tudjuk elfelejteni bevenni őket, ezért is lenne nagyon fontos, hogy elsősorban a fiatal, tizenéves lányok körében minél nagyobb népszerűségre tegyen szert ez a védekezési módszer.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés