2024. Május 21. kedd
A hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nők egyik legnagyobb félelme beigazolódni látszik: a Texas Egyetem legújabb kutatásai szerint a fogamzásgátló injekció hízásra hajlamosíthat.

A depo medroxyprogeszteron acetát (DMPA) injekciót alkalmazó nők a kutatás szerint nők átlagosan öt kilót szednek fel az injekció alkalmazása közben, testzsírarányuk pedig 3,4 százalékkal növekszik a kezelés hatására. A kezelést megszakító, és más, nem hormonális alapú fogamzásgátlóra váltó nők a vizsgálat ideje alatt (három év) visszanyerték eredeti súlyukat. A kutatók szerint a DMPA kezelés következtében felszedett súly nagysága nagyban függ attól, hogy meddig alkalmazták a fogamzásgátló injekciókat.

fogamzásgátló, injekció, elhízás

A DMPA egy háromhavonta injekcióval beadott hormon alapú fogamzásgátló, amelyet az Egyesült Államokban közel kétmillióan használnak. A módszer viszonylag olcsó, biztonságos, és nem igényel napi odafigyelést, mint a fogamzásgátló tabletta.

„A nők és kezelőorvosaik mostantól jobban teszik, ha figyelembe veszik a DMPA káros hatásait a fogamzásgátlási módszer kiválasztásakor – nyilatkozta Dr. Abbey Berenson, a Texas Egyetem nőgyógyász professzora. A legnagyobb probléma, hogy a DMPA növeli a hasi zsírmennyiséget, ami megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az agyvérzés kialakulásának valószínűségét.”

A kutatás során 16 és 33 év közötti nőket vizsgáltak meg, akik DMPA-t, valamint más hormonális (tabletta) és nem hormonális (óvszer) fogamzásgátló módszert alkalmaztak. A három csoport összehasonlításánál kiderült, hogy a DMPA-t alkalmazó nők körében kétszer annyi volt az elhízottak száma, mint a másik két csoportban. „Ez komoly aggodalomra adhat okot, az elhízás ugyanis növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyeit” – nyilatkozta Berenson. A DMPA és az elhízás közötti kapcsolatra egyelőre nincs egyértelmű magyarázat.


Forrás: Medipress
2009. 03. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés