2024. Június 23. vasárnap
Egészségtudatos és tájékozott férfiként Andy Nichol pontosan tudta, hogy az ő korában már oda kell figyelnie a prosztata- és a vastagbélrák esetleges jeleire. Arra azonban sose gondolt volna, hogy a melldaganatok miatt is aggódnia kell.

Tavaly karácsony táján azonban a brit férfi egy kisebb csomót fedezett fel a jobb mellbimbója alatt. Mivel a csomó nem volt fájdalmas, és nem is okozott semmi problémát, az 59 éves Andy először nem törődött vele. "Azt hittem, csak egy ciszta, ami idővel majd felszívódik. Tudtam, hogy egészséges vagyok, és mivel korábban semmilyen egészségügyi panaszom nem volt, nem aggódtam." Andy és felesége abban az időben épp egy világkörüli utazáson vettek részt, amivel a férfi nyugdíjba vonulását szerették volna megünnepelni. Andy a korához képest rendkívül aktív életet él: 10 maratont és 50 félmaratont futott le, és fiatalabb korában sokat focizott is.

Januárban épp Dubai-ban tartózkodtak, amikor egy rutin orvosi vizsgálat során újra szóba került a csomó. Az ottani orvos ultrahangfelvételt készített a duzzanatról, de nem tudta megmondani, mi lehet az. Andy felesége végül elküldte a felvételeket 26 éves orvostanhallgató fiuknak, Cameronnak. Cameron azonnal elirányította édesapját Simon Cawthorn mellrák specialistához. "Miután utána olvastam a dolgoknak, szinte biztos voltam benne, hogy Andy rákos - nyilatkozta Nichol úr felesége, Marilyn - Azonnal repülőgépre ültettem, és a lelkére kötöttem, hogy keresse fel Dr. Cawthornt Bristolban."

Bár rengeteget hallhatunk a mellrák megelőzésének fontosságáról nők esetében, azt már kevesebben tudják, hogy az Egyesült Királyságban évente 370 melldaganatos férfit is diagnosztizálnak. És természetesen az ő esetükben is a korai felismerés a teljes gyógyulás kulcsa. "Sajnálatos módon a férfiak prognózisa minden esetben rosszabb, mint a nőké - nyilatkozta Dr. Cawthorn - Ráadásul a férfiaknál általában később kerül diagnosztizálásra a daganat, mivel a férfiak nem figyelnek annyira oda a mellrák tüneteire, mint a nők." Férfiak esetében egy ritka genetikai rendellenesség, a Klinefelter-szindróma nagyban növelheti a mellrák kialakulási esélyeit, mivel az ezzel a génhibával élő férfiaknak eggyel több X kromoszómájuk van. Ezen kívül a családi halmozottság, a túlsúly, a mozgáshiány, és a nagymértékű alkoholfogyasztás is komoly rizikófaktorok a férfiak melldaganatainak szempontjából.

Andy esetében a probléma szerencsére hamar felismerésre került, és a diagnózist követő héten az orvosok már el is végezték a masztektómiát. Mivel Andy daganata a környező nyirokcsomókra is továbbterjedt, így az orvosok ezeket is eltávolították. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy Andynek nem lesz szüksége kemoterápiára, így a férfinak nem kellett keresztülmennie az ezzel járó kellemetlenségeken. Ehelyett tamoxifent kell szednie, ami csökkenti a rákos sejtek növekedését elősegítő ösztrogén termelődését. Az orvosok becslései szerint Andynek legalább tíz éven keresztül kell majd szednie a szert.

A férfi a műtét óta teljesen felépült, szépen lefogyott, és egy héttel az operációt követően még egy biciklitúrán is részt vett. "A feleségem azt hitte, megőrültem, de Simon, az orvosom, végig támogatott." Andy és felesége az óta létrehoztak egy BUST elnevezésű jótékonysági alapot Bristolban, aminek keretein belül a mellrák diagnosztizálásához elengedhetetlen felszerelésekre gyűjtenek pénzt. "Szeretném, ha mindenki többet tudna erről a betegségről, és arról, hogy nem csak a nőket fenyegeti. Szeretném, ha minden férfi tisztában lenne a veszélyekkel, és odafigyelne az intő jelekre."


Forrás: Medipress
2013. 11. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés