2024. Július 21. vasárnap
Kiütések, égő érzés, viszketés -  A leggyakoribb allergiát okozó fém -  Ezért nehéz az ünnepi időszak -  Nikkel az ünnepi menüben -  Ezt tegye, ha tünetei jelentkeznek
Kellemetlen bőrpanaszok vagy az egész szervezetet érintő tünetek is jelentkezhetnek fémallergiásoknál az ünnepek alatt. A kiváltó okokról dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Kiütések, égő érzés, viszketés

Ha tapasztaltunk már valaha kellemetlen bőrtüneteket ott, ahol a bőrünk valamilyen fémmel érintkezett, akkor érdemes utána járni, hogy pontosan mi a kiváltó ok. Elsősorban ékszerek viselése kapcsán jelentkező panaszokkal érkeznek hölgyek kivizsgálásra – mondta el dr. Moric Krisztina. Gyakori eset, hogy egy új fülbevaló vagy nyaklánc viselése égő érzést, vörösséget okoz. Minél tovább érintkezik az ékszer a bőrrel, a tünetek annál erősebbek lehetnek, kiütések, viszketés is jelentkezhet. Amint levesszük az ékszert, a tünetek rövid időn belül enyhülnek.

Fémallergia

A leggyakoribb allergiát okozó fém

Az ékszerek mellett panaszokat okozhat például a melltartó csat, vagy övcsat is, bármilyen használati tárgy, ami a bőrrel közvetlenül érintkezik és fémet tartalmaz. A tüneteket ugyanis nagy valószínűséggel ilyen esetben fémallergia okozza. Több fém is kiválthatja, de a leggyakoribb a nikkel allergia, mely a nők 30%-ánál is panaszokat okozhat.

Ezért nehéz az ünnepi időszak

Nikkel allergia is okozhat bőrviszketést.Az ékszer kedvelt ajándékozási ötlet, és az ünnepi öltözéket is gyakran dobjuk fel különböző bizsuk viselésével. Emellett arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a nikkel allergia nemcsak bőrtüneteket, hanem az egész szervezetet érintő panaszokat is okozhat – magyarázza dr. Moric Krisztina.

A nikkel allergia szindróma oka, hogy bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak különböző mennyiségben nikkelt, ezeket elfogyasztva változatos panaszok jelentkezhetnek. A táplálkozás során bevitt nikkel gyakori fejfájást, krónikus fáradékonyságot, hasi panaszokat, görcsöket okozhat. Ezekről a panaszokról könnyen gondolhatjuk, hogy az ünnepi készülődés és az ilyenkor jellemző túlevés velejárói, ám érdemes a nikkel allergia szindróma lehetőségére is gondolni, különösen, ha ismert nikkel allergiánk is van.

Nikkel az ünnepi menüben

Az egyes élelmiszerek különböző mennyiségben tartalmaznak nikkelt, ennek megfelelően eltérő súlyosságú panaszokat is okozhatnak. Az ünnepi menüben, főételekben és süteményekben kedvelt, gyakran előforduló összetevők között többet is találunk, amelynek a nikkel tartalma a magas, vagy a közepesen magas kategóriába esik.

Ezeket nagyobb mennyiségben fogyasztva, kiválthatják a nikkel allergia szindróma tüneteit, az arra érzékenyeknél. Ilyen élelmiszerek például: mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió, káposzta, kagyló, paradicsom, aszalt szilva.

Ezt tegye, ha tünetei jelentkeznek

Ha az ünnepek alatt panaszaink adódnak a nikkel miatt, akkor a bőrtüneteket antihisztamin tartalmú krémekkel vagy gyógyszer szedésével enyhíthetjük. Nikkel allergia szindróma esetén görcsoldó, fájdalomcsillapító készítmények segíthetnek, a panaszok jellegétől függően. A fémet tartalmazó ékszert, ha tüneteket okoz, ne viseljük.

A tüneti kezelés mellett fontos beazonosítani, hogy pontosan melyik fém a kiváltó ok. Ez azért is nagyon lényeges, mert az ékszereket ugyan könnyen eltávolíthatjuk és az étkezésünket is át tudjuk alakítani, de egy fémet tartalmazó fogászati vagy ortopédiai implantátum esetében már jóval megterhelőbb a cserét megoldani. Lényeges ezért ismerni, hogy mi okozza a fémallergiás tüneteinket és a továbbiakban az azzal történő érintkezést elkerülni.


Forrás: Budai AllergiaKözpont
2022. 12. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés