2024. Július 13. szombat
A fogamzásgátló tablettákban található hormonok lehetnek a felelősek azért, hogy egyes nők betegesen elkezdenek aggódni partnerük hűsége miatt és egyre inkább eluralkodik rajtuk a birtoklási vágy ösztöne – állítják egy skóciai egyetem szakemberei.

Azok a nők, akik magasabb ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szednek, nagyobb valószínűséggel válnak olyan mértékben féltékennyé a párjukra, hogy ezzel akár a kapcsolatukat is veszélybe sodorják – figyelmeztetnek szakemberek.

féltékenység, fogamásgátló

A skóciai Stirling Egyetem munkatársaként dolgozó Craig Roberts összesen 275 nőt kérdezett meg arról, hogy a különböző szituációkban mennyire bíznak meg a partnereikben. A válaszokat azután összevetette a megkérdezettek által használt fogamzásgátló tablettákkal.

Az eredmények szerint a magas ösztrogéntartalmú piruláknak van a legextrémebb hatásuk a féltékenység mértékét tekintve, míg a főként progeszteronnal töltött tablettáknak kevesebb érzelembefolyásoló hatásuk van – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

"Úgy tűnik, hogy a nők, de még talán a gyógyszergyártók sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen lehetséges pszichológiai mellékhatásai lehetnek a tabletták szedésének, és még inkább a márkatípus megválasztásának" – írta a szakember a Personality and Individual Differences című folyóiratban.


Forrás: MTI
2010. 10. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés