2021. Május 13. csütörtök
A tabletták elfelezése könnyen ahhoz vezethet, hogy a beteg nem megfelelő dózist vesz be a gyógyszerből, ami belga kutatók szerint akár komoly következményekkel is járhat. Különösen az olyan szerek veszélyesek, amelyeknél minimális a különbség a gyógyító és a már ártalmas mennyiség között.

A belgiumi Ghent Egyetem kutatói öt önkéntest kértek fel, hogy nyolc különböző méretű és formájú, különféle betegségekre felírt tablettát felezzenek meg három eltérő módszerrel: egy speciális, erre a célra kifejlesztett vágóeszközzel, ollóval és konyhakéssel.

félbetört gyógyszer

A Journal of Advanced Nursing című folyóiratban megjelent eredmények szerint a szétvágott tabletták 31 százalékát csak úgy sikerült kettéválasztva, hogy a dózis nem lett megfelelő, és bár leghatékonyabbnak a speciális vágóeszköz bizonyult, még azzal is 13 százalékban rossz eredmény született.

Dr. Charlotte Verrue, a tanulmány vezetője beszámolt róla, hogy a tabletták megfelezésének számos oka lehet: „Lehet, hogy a dózist csökkentik vele, vagy csak meg akarják könnyíteni a lenyelését, esetleg ezzel pénzt kívánnak megtakarítani mind a beteg, mind az egészségbiztosító számára. De a felezett tabletták gyakran eltérő méretűek, ami azzal jár, hogy a beteg nem a megfelelő mennyiséghez jut belőle.”

Hozzátette, hogy a legtöbb tabletta ráadásul alkalmatlan arra, hogy elfelezzék, így azokat inkább különféle dózisokban vagy folyékony formában kéne gyártani.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés