2024. Június 23. vasárnap
A fejfájás gyakran placebóval is kiválóan megszüntethető, és jobb, ha megelőző céllal nem szedünk be rá gyógyszert – állítják holland kutatók.

Aligha van olyan ember, akit időnként ne kínozna fejfájás. A leggyakoribb, ún. tompa nyomásos fejfájást vizsgálta Arianne P. Verhagen munkatársaival: az orvosi szakirodalomból 119 olyan nemzetközi vizsgálat adatait összesítették, amelyek a fájdalom gyógyszeres és gyógyszermentes megszüntetésével foglalkoztak.

fejfájás

A tanulmányok szerint a placebo (hatóanyag nélküli tabletta) az esetek 39 százalékában hatékonynak bizonyult a fájdalom csillapításában. Az is kiderült, hogy sokkal hatásosabb volt a fájdalom megjelenésekor megkezdett kezelés, mint az, ha a tablettát megelőzés céljából már a fejfájás kialakulása előtt beadták.

A recept nélkül  kapható fájdalomcsillapítóknak is lehet veszélyes mellékhatása. A holland orvosok ezért azt javasolják, hogy mivel a fejfájás gyógyszer nélkül is nem ritkán megszűnik, a fejfájás kezdete után még célszerű egy ideig várni, mielőtt valamilyen tablettát bekapnánk.

Az eredmények a Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című folyóiratban jelentek meg.


Forrás: MTI
2011. 05. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés