2023. Június 08. csütörtök

Fókuszban: A fejfájás

fejfájás, étkezés, élelmiszerek

A fejfájás kialakulásának hátterében többféle ok állhat, ezek közül kevésbé ismert a táplálkozás szerepe: egyes élelmiszerek összetevőinek hatása, az étkezések kihagyása vagy a folyadékhiány.


BŐVEBBEN


Fejfájás, migrén

Kevés olyan tünetet ismerünk, ami több embert érint, mint a fejfájás. Sokszor különböző problémák tüneteiként jelentkezik, de önálló, azaz primer fájdalomként is előfordul. Utóbbi legfontosabb altípusai a migrén, az ún. cluster-típusú, és a tenziós fejfájás.


BŐVEBBEN


fejfájás

Fejfájástól ősidők óta szenved az emberiség, ma pedig népbetegségnek számít. Bár a tünetet triviális okok is kiváltják, a gyakran visszatérő baj már komolyabb betegséget is jelezhet. Mikor kell orvoshoz fordulni vele?


BŐVEBBEN


fejfájás

Amikor fáj a fejünk, nagy a kísértés, hogy rögtön a fájdalomcsillapító után nyúljunk. A kiváltó ok felderítése azonban sokat segíthet a fájdalom enyhítésében, sőt még a fájdalom újbóli megjelenését is megelőzheti.


BŐVEBBEN


migrén, fejfájás

A migrén kínzó, görcsös fejfájás, amely korra és nemre való tekintet nélkül támad. A fájdalom szinte rohamszerűen jelentkezik, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, de akár napokig is elhúzódhat.


BŐVEBBEN


fejfájás, migrén, szex
Ha kalapáccsal döngetnek a fejünkben, a legkevésbé sem vágyunk a sportolásra, pedig a testmozgás jó módszer a fejfájás megszüntetésére. Nem csak a kungfu vagy a tajcsi tesz jót, hanem a szex is.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés