2024. Május 22. szerda

Fókuszban: A fejfájás

fejfájás, étkezés, élelmiszerek

A fejfájás kialakulásának hátterében többféle ok állhat, ezek közül kevésbé ismert a táplálkozás szerepe: egyes élelmiszerek összetevőinek hatása, az étkezések kihagyása vagy a folyadékhiány.


BŐVEBBEN


fejfájás

Fejfájástól ősidők óta szenved az emberiség, ma pedig népbetegségnek számít. Bár a tünetet triviális okok is kiváltják, a gyakran visszatérő baj már komolyabb betegséget is jelezhet. Mikor kell orvoshoz fordulni vele?


BŐVEBBEN


fejfájás

Amikor fáj a fejünk, nagy a kísértés, hogy rögtön a fájdalomcsillapító után nyúljunk. A kiváltó ok felderítése azonban sokat segíthet a fájdalom enyhítésében, sőt még a fájdalom újbóli megjelenését is megelőzheti.


BŐVEBBEN


Ha a fizikai aktivitás után fejfájás jelentkezik, akkor számos oknak érdemes utánagondolni. Az egyszerű dehidráltságtól az izomfeszültségen át a migrénig több eredője is lehet a fejfájásnak.
BŐVEBBEN


fejfájás, migrén, szex
Ha kalapáccsal döngetnek a fejünkben, a legkevésbé sem vágyunk a sportolásra, pedig a testmozgás jó módszer a fejfájás megszüntetésére. Nem csak a kungfu vagy a tajcsi tesz jót, hanem a szex is.
BŐVEBBEN


fejfájás, mozgásszegény életmód, mozgáshiány
Az ülő életmódot folytatók esetében nagyobb a valószínűsége a gyakori, nem migrénes eredetű fejfájások kialakulásának, mint az aktívabb életet élőknél – állapította egy kutatás.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés