2022. Október 01. szombat
Megnyugodhatnak a szülők: kutatók szerint az erőszakot közvetítő videojátékok a gyermekek többségére nézve ártalmatlanok, sőt, még hasznosak is lehetnek.

Az allergiát kiváltó mogyoróvajhoz hasonlítja az erőszakos videojátékokat Christopher J. Ferguson pszichológus, a Review of General Psychology amerikai szaklap különszámának vendégszerkesztője. „Az erőszakos játékok a gyerekek jó részére ártalmatlanok, mindössze egy kisebb csoportra nézve károsak, azokra, akik már korábban is pszichés problémákkal küszködtek.”

erőszakos, videojátékok

A lapban publikálta eredményeit Patrick Markey, a pennsylvaniai Villanova Egyetem kutatója, aki 118 tizenéves bevonásával végzett vizsgálatai során arra következtetésre jutott, hogy bizonyos jellemvonásokból előre kikövetkeztethető, mely gyermekre lesznek negatív hatással a videojátékok.

Azok, akik könnyebben kiborulnak, lehangolódnak; lobbanékonyak; közömbösek mások érzéseire; megsértik a szabályokat vagy kevésbé tartják az ígéreteiket, valószínűbb, hogy agresszívan, ellenségesen viselkednek majd az erőszakos videojátékok használata után.

A többieknél az ilyen játékok inkább pozitív hatásúak: fejlesztik a vizuális látást és a térbeli képességeket, ráadásul a szociális képességeket is segítik. Bizonyos esetekben a játékokat egyes betegségek terápiájában, illetve pszichoterápiás kiegészítésként is bevethetik. Pamela Kato, az Utrechti Egyetem kutatójának vizsgálatai szerint a módszeresen megtervezett játékok megakadályozhatják az asztmás rohamokat, segíthetik a fájdalom elviselését és a cukorbetegség kezelését.

Ferguson szerint újabb tanulmányok arról is beszámolnak, hogy a videojátékok európai és amerikai népszerűségével kevesebb a viselkedési problémás gyerek, kevésbé agresszívak és az általános teszteken is jobb eredményeket érnek el.


Forrás: MTI
2010. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés