2024. Július 16. kedd
Az átlagosnál mérhetően rugalmasabbak az erei azoknak a fiatal felnőtteknek, akik gyermekkorukban bőségesen és folyamatosan fogyasztottak zöldséget, gyümölcsöt, derült ki egy évtizedeken át tartó finn vizsgálatból.

Heikki Aatola és munkatársai évtizedekkel ezelőtt több ezer finn kisgyereknél vizsgálta az ütőeren terjedő pulzushullám terjedési sebességét, ami jól jellemzi az érfal rugalmasságát, azt a fontos tulajdonságot, amely az évek előrehaladtával egyre csökken. A gyermekkori vizsgálat célja az volt, hogy kiderüljön: a felnőtt korban megismételt mérések eredménye hogyan függ össze azzal, ahogyan a vizsgálat alanyai a következő évtizedekben táplálkoztak, éltek.

_______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

 

Az első alkalom után átlagosan 27 évvel megismételt mérésekből egyértelműen kiderült, hogy a gyümölcsben és zöldségben gazdag gyermekkori étrend esetén később az erek rugalmasak maradtak, még az erek állapotára kedvezőtlenül ható dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, valamint magas vérzsírszint esetén is.

Gyümölcs erek gyerekA Circulation című szaklapban publikált eredményeik kapcsán a kutatók hangsúlyozzák, hogy az ilyen megfigyeléses adatok nem jelentenek egyértelmű ok-okozati összefüggést, és az érelváltozásokkal összefüggő kockázati tényezők egész sora befolyásolhatja az eredményeket. Emellett a pulzushullám-mérés is csak egyetlen tényezője a verőerek állapotának, és csak közvetett mértékben jellemzi az érrendszer legfontosabb területeinek, a koszorúerek vagy az agyi erek állapotát.

Ettől függetlenül azonban a vizsgálat azt jelzi, hogy az egészséges táplálkozás, a gyermekkortól folyamatos gyümölcs- és zöldségfogyasztás az erek egészséges állapotának fenntartásában fontos szerepet játszik" – foglalták össze eredményeiket a kutatók.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés