2024. Július 25. csütörtök
Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg egyes vírusokkal, például náthavírussal, mint egészséges társaik – állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

A kutatók 26 korábban megjelent tanulmányt elemeztek, melyekben a páciensek vér- és székletmintáiban tesztelték az enterovírusoktól származó fehérjéket és genetikai anyagot. Az enterovírusok igen gyakori vírusok, amelyek megfázáshoz vagy influenzaszerű tünetekhez vezetnek, izomfájdalmat, kiütést vagy éppen agyhártyagyulladást okoznak.

cukorbetegség, enterovírusok

A felmérésekbe összesen 4448 embert vontak be, akik között diabétesszel és anélkül élő páciensek is voltak. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzé tett elemzés egyértelmű összefüggést talált az 1-es típusú cukorbetegség és az enterovírusok jelenléte között: a cukorbeteg gyerekek csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg enterovírusokkal, mint egészséges társaik. Az összefüggés biztosan nem ok-okozati, de jellege tisztázatlan, ezért az eredmények nem tekinthetők bizonyítéknak arra, hogy a diabéteszt enterovírusok okoznák.

A becslések szerint jelenleg 285 millió embernek van cukorbetegsége világszerte, ez a szám 2030-ra 438 millióra emelkedhet. A diabéteszes esetek 90-95 százaléka 2-es típusú, felnőttkori cukorbaj, a többi 1-es típusú és már a gyerekkorban jelentkezik.


Forrás: MTI
2011. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés