2024. Július 18. csütörtök
A rendszeres testmozgást végző nőknél harminc százalékkal kisebb lehet a méhbelhártya rákos elváltozásának kockázata – állapították meg amerikai kutatók.

Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy a testmozgás csökkentheti többféle ráktípus – így a mell-, a vastagbél- és a vesedaganat – kifejlődésének kockázatát. Az Egyesült Államok Országos Rákintézetének munkatársai 14 korábbi tanulmány eredményeit elemezve megállapították, hogy a mozgásszegény életmódot folytató nőkhöz képest 20-40 százalékkal kisebb a méhbelhártya-daganat kialakulási kockázata azoknál, akik életében jelen van a rendszeres fizikai aktivitás.

endometriális rák, mozgás

A fejlett országokban 40 nőből egynél alakul ki átlagosan a méhbelhártya rákja (endometriális rák). A kutatók szerint hetente ötször legalább húsz perces mozgásra van szükség a jótékony hatáshoz – olvasható a British Journal of Cancer című szakfolyóirat online kiadása által közölt tanulmányban.

Steven Moore kutatásvezető és munkatársai olyan tanulmányokat is áttekintettek, amelyek az ülés és a méhrák közötti kapcsolatot elemezték. Megállapították, hogy a napi kilenc órás vagy annál hosszabb időtartamú ülés megkétszerezte a nőknél az endometriális rák kockázatát azokhoz képest, akik naponta három óránál kevesebbet ültek.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés